Aktuelno 2

26.05.2024.

14:30

Volvo i Aurora predstavili prvi autonomni kamion FOTO

Volvo i Aurora su predstavili svoj prvi autonomni kamion, tri godine nakon što su ove dve kompanije objavile da se udružuju.

Izvor: Engadget

Volvo i Aurora predstavili prvi autonomni kamion FOTO
Volvo/Aurora

Podeli:

U Las Vegasu je, naime, predstavljen Volvo VNL Autonomous, model koji je dizajnirala Aurora, ali će ga proizvoditi Volvo.

Pokreće ga Aurora Driver, sistem autonomne vožnje nivoa 4 koji koristi kamere visoke rezolucije, radare za snimanje, kao i LiDAR senzor koji može da detektuje objekte udaljene do 400 metara.

Aurora je za "treniranje" ove tehnologije simulirala prelazak milijarde kilometara, a na pravim putevima je ovaj sistem prešao oko dva miliona kilometara.

Kako je preneo TechCrunch, vozilo će i dalje imati osobu za volanom, koja će će preuzeti kontrolu kad god to bude potrebno, a očekuje se da se na američkim putevima ovaj kamion nađe u narednih nekoliko meseci.

Portparol Aurore rekao je da će objaviti pilot programe sa svojim klijentima koji planiraju da koriste Volvo kamion kasnije ove godine, i mada nije navedena nijedna kompanija, ranije su sarađivali sa firmala FedEx i Uber Freight.

Kompanija za autonomna vozila takođe namerava da uskoro rasporedi 20 kamiona bez vozača između Dalasa i Hjustona, ali nije jasno da li će se ova flota vozila sastojati od ovih Volvo kamiona ili drugih proizvodnih partnera. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: