Aktuelno 2

26.05.2024.

14:30

Volvo i Aurora predstavili prvi autonomni kamion FOTO

Volvo i Aurora su predstavili svoj prvi autonomni kamion, tri godine nakon što su ove dve kompanije objavile da se udružuju.

Izvor: Engadget

Volvo i Aurora predstavili prvi autonomni kamion FOTO
Volvo/Aurora

Podeli:

U Las Vegasu je, naime, predstavljen Volvo VNL Autonomous, model koji je dizajnirala Aurora, ali će ga proizvoditi Volvo.

Pokreće ga Aurora Driver, sistem autonomne vožnje nivoa 4 koji koristi kamere visoke rezolucije, radare za snimanje, kao i LiDAR senzor koji može da detektuje objekte udaljene do 400 metara.

Aurora je za "treniranje" ove tehnologije simulirala prelazak milijarde kilometara, a na pravim putevima je ovaj sistem prešao oko dva miliona kilometara.

Kako je preneo TechCrunch, vozilo će i dalje imati osobu za volanom, koja će će preuzeti kontrolu kad god to bude potrebno, a očekuje se da se na američkim putevima ovaj kamion nađe u narednih nekoliko meseci.

Portparol Aurore rekao je da će objaviti pilot programe sa svojim klijentima koji planiraju da koriste Volvo kamion kasnije ove godine, i mada nije navedena nijedna kompanija, ranije su sarađivali sa firmala FedEx i Uber Freight.

Kompanija za autonomna vozila takođe namerava da uskoro rasporedi 20 kamiona bez vozača između Dalasa i Hjustona, ali nije jasno da li će se ova flota vozila sastojati od ovih Volvo kamiona ili drugih proizvodnih partnera. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: