Nauka 6

26.05.2024.

13:53

Fenomen kakav se retko viđa: Očekuje nas veliko poravnanje

Zaljubljenike u zvezdano nebo za nekih nedelju dana čeka prava poslastica – poravnanje čak šest planeta.

Izvor: Index.hr

Fenomen kakav se retko viđa: Očekuje nas veliko poravnanje
Shutterstock/buradaki

Podeli:

Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tela opisuje njihovu prividnu blizinu kada se čini, ako ih posmatramo sa Zemlje, da se one nalaze blizu jedna druge.

Naime, 3. i 4. juna će se Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran pojaviti na nebu u ravnoj liniji.

Nije neuobičajeno videti dve ili tri planete jednu blizu druge, ali poravnanje od čak šest njih je poprilično redak događaj. Zato se ovakvo pozicioniranje od pet ili šest drugih planeta Sunčevog sistema i naziva veliko poravnanje.

Često možemo čuti ili pročitati da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utiče na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posledice na naš život. Dakle, neki će se zapitati šta nam se može dogoditi ako se planete poravnaju. Odgovor je – ništa.

Iako se tokom takvog fenomena čini da su nebeska tela jedna blizu drugog, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir.

U stvarnosti planete će i dalje biti prosečno međusobno udaljene (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i pre. Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje blizu jer naše oči ne mogu registrovati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih.

Zbog te varke će izgledati kao da se na malom delu neba nanizalo više planeta, dok su u stvarnom prostoru one i dalje međusobno jako udaljene.

Kako posmatrati ovaj spektakl?  

Ako ćete u ranim jutarnjim satima početkom juna želeti da vidite lepotu ovog spektakla, možda će vam trebati vizuelna pomagala. Merkur, Mars, Jupiter i Saturn biće dovoljno sjajni da se vide golim okom, ali će za uočavanje Urana i Neptuna biti potrebni teleskopi, piše Science Alert.

Poravnanje će biti vidljivo sa većine lokacija širom sveta. U koje vreme planete izlaze i zalaze, i kojim redosledom, zavisi od toga iz kog dela sveta gledate noćno nebo. Na stranici Time and Date možete odabrati lokaciju i datum i možete videti kada se koja od planeta pojavljuje iznad horizonta.  

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: