Ishrana 0

26.05.2024.

8:21

Ova dva suplementa ubrzavaju metabolizam

Efikasni metabolizam podrazumeva sposobnost tela da pretvara hranu i piće u energiju, obezbeđujući optimalno korišćenje hranljivih materija i minimalno skladištenje masti.

Izvor: rt.rs

Ova dva suplementa ubrzavaju metabolizam
Shutterstock/Saowanee K

Podeli:

Iznenađujuće, određeni suplementi mogu igrati ključnu ulogu u jačanju metaboličke efikasnosti posebno kada se kombinuju sa uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem.

Koliko god da vodimo računa o ishrani, zbog tempa života retko da možemo da unesemo sve potrebne nutritijente. Tada, obično posegnemo za suprementima, proizvodima koji svojim aktivnim sastojcima doprinose jačanju prirodnih funkcija organizma. Neretko uzimamo dodatne vitamine ili minerale kako bismo jačali telo i imuni sistem.

Što se tiče ubrzavanje metabolizma, dva suplementa treba uzeti u obzir, ističe dr Kubaniš Takirbašev i naglašava kada se kombinuju sa balansiranom ishranom, rezultati neće izostati. 

Ekstrakt zelenog čaja

Ovaj popularan dodatak poznat je po svom potencijalu da poboljša metabolizam i utiče na kontrolu težine. Ekstrakt zelenog čaja može poboljšati osetljivost na insulin i podržati celokupno metaboličko zdravlje, koristan je ako smo aktivni, bavimo se sportom, radimo težak fizički posao.

"Često ga predlažem. Sadrži katehine poznate po ubrzanju metabolizma i podsticanju oksidacije masti. Pored toga, ekstrakt zelenog čaja ima antioksidativna svojstva koja utiču pozitivno na celokupno metaboličko zdravlje smanjenjem stresa i upale", kaže Takirbashev.

Kofein

Nalazi se u kafi, čaju i raznim suplementima, deluje tako što stimuliše centralni nervni sistem, što može uticati na metabolizam i podstaći sagorevanje kalorija.

"Povećava budnost, takođe poboljšava termogenezu, proces proizvodnje toplote u telu i utiče na sagorevanje kalorija. Štaviše, kofein može da poboljša i performanse vežbanja, što dodatno doprinosi metaboličkom zdravlju", pojašnjava doktor.

Kada su upareni sa uravnoteženom ishranom i doslednim vežbanjem, ovi suplementi postaju ključni u optimizaciji metabolizma i unapređenju opšteg blagostanja, piše Ši fajnds. Međutim, pre nego što započnemo bilo koji režim suplementacije, preporučljivo je da se konsultujemo sa lekarom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: