Apps 5

26.05.2024.

10:15

Legendarni i zaboravljeni ICQ gasi se nakon više od 27 godina

Iako vest o gašenju verovatno neće pogoditi nikoga, u smislu naglog prelaska na neku drugu platformu za komuniciranje, nostalgičnima će sigurno na pomen ICQ-a srce zaigrati.

Izvor: Bug/Sandro Vrbanus

Legendarni i zaboravljeni ICQ gasi se nakon više od 27 godina
Profimedia

Podeli:

Bio je to kraj devedesetih godina, kad biste na kiosku kupili IT magazin, pa s priloženog CD-a instalirali najzanimljivije programe, igre, popularni shareware... Neizostavan deo te kolekcije, među programima koji su se tada nalazili na brojnim računarima, bio je ICQ, instant messenger, koji je komunikaciju u stvarnom vremenu omogućio brojnim korisnicima i "navukao" ih na to da se kasnije dopisuju preko MSN Messengera, pa nakon toga i svim mogućim alatima, sve do, na primer, WhatsAppa danas.

Odlazak legende

ICQ (I seek you) pokrenuo je izraelski Mirabilis i lansirao ga krajem 1996. godine. Nakon akvizicije 1998. dodatno su ga razvili AOL i DST Global, da bi na svom vrhuncu popularnosti, 2001. godine, imao čak 100 miliona otvorenih korisničkih naloga, a privlačan je bio iz više razloga. Kao prvo, bio je nešto ispoliranija alternativa IRC kanalima, mogli su da ga koriste i oni bez previše razumevanja tehnologije, korisničko iskustvo bilo je zabavno, interfejs šaren, a akcije propraćene prepoznatljivim zvukovima. Pored toga, omogućavao je svakome da pronađe prijatelja ili poznanika, kao danas na društvenim mrežama, ili pak ćaskanje s potpunim strancima.

Popularnost i dominacija ICQ-a trajala je manje od decenije, pa je brzo zamenjen raznim sličnim programima, a korisnici su počeli da se sele i na smartfone. Do 2010. godine, kada ga je preuzeo ruski Mail.ru (danas VK Tech), broj dnevno aktivnih korisnika bio je 42 miliona, a nove, ažurirane i moderne verzije, nisu se više pokazale privlačnim, niti su mogle sa konkurišu daleko popularnijim aplikacijama za ćaskanje.

Zato Rusi sada najavljuju njegovo – gašenje. Nakon 27 godina ICQ više kao aplikacija neće postojati, a preostali korisnici (pre dve godine bilo ih je oko 11 miliona) moraće da pronađu novi kanal za razgovore. VK najavljuje da će svoje timove iz ICQ-a prebaciti na projekat VK Messenger, platformu koja u Rusiji beleži oko 73 miliona korisnika.

S ICQ-om u istoriju 26. juna nepovratno odlazi jedna ikona instant komunikacije iz perioda pre široke dostupnosti smartfona, s kojom je na Internetu stasala jedna generacija, kojoj možda i sami pripadat... Zato, još jednom za kraj, pustite zvuk iz videa ispod, pa se pretvarajte da je 1999. godina, i da ste upravo dobili poruku od nekoga ko vam je tada bio bitan.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

21 h

Podeli: