Apps 5

26.05.2024.

10:15

Legendarni i zaboravljeni ICQ gasi se nakon više od 27 godina

Iako vest o gašenju verovatno neće pogoditi nikoga, u smislu naglog prelaska na neku drugu platformu za komuniciranje, nostalgičnima će sigurno na pomen ICQ-a srce zaigrati.

Izvor: Bug/Sandro Vrbanus

Legendarni i zaboravljeni ICQ gasi se nakon više od 27 godina
Profimedia

Podeli:

Bio je to kraj devedesetih godina, kad biste na kiosku kupili IT magazin, pa s priloženog CD-a instalirali najzanimljivije programe, igre, popularni shareware... Neizostavan deo te kolekcije, među programima koji su se tada nalazili na brojnim računarima, bio je ICQ, instant messenger, koji je komunikaciju u stvarnom vremenu omogućio brojnim korisnicima i "navukao" ih na to da se kasnije dopisuju preko MSN Messengera, pa nakon toga i svim mogućim alatima, sve do, na primer, WhatsAppa danas.

Odlazak legende

ICQ (I seek you) pokrenuo je izraelski Mirabilis i lansirao ga krajem 1996. godine. Nakon akvizicije 1998. dodatno su ga razvili AOL i DST Global, da bi na svom vrhuncu popularnosti, 2001. godine, imao čak 100 miliona otvorenih korisničkih naloga, a privlačan je bio iz više razloga. Kao prvo, bio je nešto ispoliranija alternativa IRC kanalima, mogli su da ga koriste i oni bez previše razumevanja tehnologije, korisničko iskustvo bilo je zabavno, interfejs šaren, a akcije propraćene prepoznatljivim zvukovima. Pored toga, omogućavao je svakome da pronađe prijatelja ili poznanika, kao danas na društvenim mrežama, ili pak ćaskanje s potpunim strancima.

Popularnost i dominacija ICQ-a trajala je manje od decenije, pa je brzo zamenjen raznim sličnim programima, a korisnici su počeli da se sele i na smartfone. Do 2010. godine, kada ga je preuzeo ruski Mail.ru (danas VK Tech), broj dnevno aktivnih korisnika bio je 42 miliona, a nove, ažurirane i moderne verzije, nisu se više pokazale privlačnim, niti su mogle sa konkurišu daleko popularnijim aplikacijama za ćaskanje.

Zato Rusi sada najavljuju njegovo – gašenje. Nakon 27 godina ICQ više kao aplikacija neće postojati, a preostali korisnici (pre dve godine bilo ih je oko 11 miliona) moraće da pronađu novi kanal za razgovore. VK najavljuje da će svoje timove iz ICQ-a prebaciti na projekat VK Messenger, platformu koja u Rusiji beleži oko 73 miliona korisnika.

S ICQ-om u istoriju 26. juna nepovratno odlazi jedna ikona instant komunikacije iz perioda pre široke dostupnosti smartfona, s kojom je na Internetu stasala jedna generacija, kojoj možda i sami pripadat... Zato, još jednom za kraj, pustite zvuk iz videa ispod, pa se pretvarajte da je 1999. godina, i da ste upravo dobili poruku od nekoga ko vam je tada bio bitan.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: