Srbija

Četvrtak, 23.12.2010.

13:37

Barać: Slabo protiv monopola

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da u suzbijanju monopola u Srbiji nema rezultata.

Izvor: Tanjug

Default images

„Oni su postali veliki problem a o tome govore, ne samo upozorenja EU, već i nestašice vitalnih proizvoda, kao i nepodnošljivo visoke cene koje ugrožavaju ionako nizak standard građana“, navela je Barać u autorskom komentaru u nedeljniku Nin.

Ona je podsetila da je u izveštaju u kojem se analiziraju slabosti sprovođenja antimonopolske politike, a koji je dostavljen Vladi, posebno naglašeno da je Komisija za zaštitu konkurencije ulagala ogromne napore kako bi suzbila monopolske strukture na našem tržištu, ali su rezultati izostali.

"Rešenja Komisije o očiglednim slučajevima monopola naišla su na oštar otpor, kako političara na vlasti, sudova, dela štampe, tako i delova stručne javnosti koja podržava tajkune. Kako je, međutim, Komisija pokazala nespremnost da se povinuje pritiscima, istekom mandata niko od članova nije ponovo izabran, čime je došlo do potpunog diskontinuiteta u radu ove institucije", naglasila je Barać.

U izveštaju Vladi, kako je navela, Savet za borbu protiv korupcije navodi više primera gde je Komisija utvrdila monopolske strukture, ali država nije pružila podršku da se njena rešenja i realizuju.

Prema njenim rečima javnosti je poznat slučaj spajanja preduzeća "Primer C" i "C marketa", a kako se spajanjem ovih firmi stvarao monopol u maloprodaji najznačajnijih proizvoda na beogradskom tržištu, komisija je odbila ovaj zahtev za spajanjem.
"Spajanje je kasnije izvršeno i to pod pokroviteljstvom Vlade i uz privatni dogovor o ceni akcija", navela je ona.

Komisija je, kako je podsetila Barać, takođe konstatovala da Salford zloupotrebljava dominantni položaj i eksploatiše male proizvođače diktiranjem niskih otkupnih cena mleka.

Monopol nije suzbijen, nastupile su nestašice mleka, stradao je stočni fond a posledice su nesagledive, uočila je Barać.

Problemi u dosadašnjem radu antimonopolskog tela su i loša zakonska rešenja, nepoštovanje odluka Komisije od strane učesnika na tržištu, nespremnost sudova za primenu zakona, odsustvo podrške radu Komisje od strane drugih državnih ograna i neaktivnost Skupštine na praćenju rada Komisije, navela je ona.

Smenom svih dosadašnjih članova Komisije, ne samo što je prekinut rad ove institucije, nego će i novoformirano telo imati ozbiljnih teškoća u suzbijanju monopola, zaključila je Barać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: