Srbija

Ponedeljak, 22.03.2010.

13:00

Barać: Luka Beograd velika pljačka

Privatizacija Luke Beograd i Novosti je "velika pljačka države" u kojoj su učestvovale i državne institucije, tvrdi Verica Barać.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da joj je žao što Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost danas nije raspravljao o privatizaciji Luke Beograd i Kompanije Novosti jer, kako je ocenila, tu je reč o "velikoj pljački države" u kojoj su učestvovale i državne institucije.

Barać je rekla da je sednica Odbora bila dobra prilika da se razjasni na koji način je spregom kriminala, tajkuna i političara oštećena državna imovina i Srbija dovedena u poziciju da ostane bez luka.

Na pitanje da li je Savet imao informaciju da su novcem Stanka Subotića Caneta kupljene Luka Beograd i Kompanija Novosti, ona je odgovorila da bi do tih podataka mogle da dođu samo druge državne institucije koje se bave sprečavanjem pranja novca.

"Beko je otvoreno, pred sudom, govorio o fantomskim firmama sa kojima su kupljeni C market i Luka Beograd", rekla je Barać, i navela da je u procesu privatizacije Luke Beograd "postojala sprega kriminala, kapitala i političkih stranaka".

Barać je podsetila da je Savet u februaru 2008. godine Vladi Srbije dostavio izveštaj o privatizaciji Luke Beograd u kojem je navedeno da je država prodajom tog preduzeća oštećena za 21 milion evra.

"Ako postoji dobar primer za spregu krupnog kapitala, kriminala i političkih stranaka - to je Luka Beograd. Ovo sa Lukom Beograd i C marketom je direktno urađeno u sprezi sa vladom", rekla je Barać, i napomenula da se neregularnosti u tom procesu odnose na koncentraciju vlasništva i nezakonito preuzimanje akcija.

U nezakonitim rabotama i državne institucije

Prema njenim rečima, u koncentraciji vlasništva na nezakonit način na štetu države i malih akcionara učestvovali su Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju, Akcijski fond, Komisija za hartije od vrednosti.

"Svi su radili tako da se akcije Luke Beograd u jednom potpuno nameštenom procesu kupe za smešno male pare. Tu se radi o simularnom poslu, jer kupce interesuje samo zemljište", rekla je Barać.

"U tom slučaju nije se radilo o kupovini Luke da bi se nastavila delatnost tog preduzeća već o kupovini lučkog zemljišta za druge namene", rekla je Barać.

Privatizacija Luke Beograd, prema njenim rečima, moraće da se preispita, kao i postupanje državnih organa nakon preuzimanja Luke, jer je izmenama Generalnog urbanističkog plana Beograda novim vlasnicima Luke omogućeno da taj prostor iskoriste za druge namene.

"Više puta smo ukazivali da se u ovom slučaju radi o pranju novca i da vlast nije bila spremna da se time pozabavi", istakla je Barać i najavila da će Savet i dalje nastojati da se rasvetle sve činjenice vezane za privatizaciju i o tome da se obavesti javnost.

Srbiji preti opasnost da ostane bez luka

Barać je navela da su trenutno sve luke na Dunavu, osim novosadske, privatizovane i da postoji mogućnost da njihovi vlasnici konvertuju pravo korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine na kompletnom lučkom zemljištu i tako Srbija na Dunavu ostane bez luka.

Ona je navela i da je "na zahtev novih vlasnika menjan Generalni urbanistički plan Beograda, zbog čega se došlo u situaciju da se luke ne posmatraju kao infrastrukturni objekti koje je gradila država, nego kao zemljište za koje su zainteresovani novi vlasnici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: