Srbija

Sreda, 02.12.2009.

12:13

Revizija: Novine za NJKV i komarci

Novac poreskih obveznika trošen je na kupovinu novina za Karađorđeviće, ali i iznenadnu pojavu komaraca i krpelja, stoji u izveštaju DRI.

Izvor: Danas, Novosti

Default images

Izveštaj Državnog revizora ukazao je na neverovatno nesavesno trošenje novca budžetskih korisnika, pri čemu je jedna od redovnih pojava da ministarstvo dodeli novac za poslove, a da pri tom nikad ne proveri da li je plaćena cena realna i da su sredstva svrsishodno potrošena.

Tako se sada zna da je pod stavkom „Zaštita kulturne baštine“ Ministarstvo kulture prošle godine platilo 57.000 dinara za kupovinu novina i časopisa princu Aleksandru Karađorđeviću.

Zaštita kulturne baštine u Dvorskom kompleksu obuhvatila je i 466.000 dinara za održavanje voznog parka njegovog kraljevskog visočanstva, 341.000 za nabavku kancelarijskog materijala, 136.000 za poštanske usluge, 424.000 za kupovinu i održavanje kompjutera i 519.000 za nabavku baštenske opreme i održavanje parka u Belom dvoru.
Dvorski kompleks je ukupno dobio 30 miliona dinara, od čega je 20 miliona otišlo na troškove reprezentacije, posluge i druge radne snage, a da pritom porodica prestolonaslednika Aleksandra nije izveštavala Ministarstvo o tome na koji način troši dobijeni novac, dok je samo Ministarstvo sredstva prebacivalo bez programa i projektne dokumentacije nadležnih ustanova za zaštitu kulture, navodi se u izveštaju DRI.

To ministarstvo je i u drugim slučajevima delilo novac bez kasnije kontrole upotrebe datih sredstava, pa tako producenti filma Rajka Grlića „Neka ostane među nama“ nisu dostavili izveštaj o tome kako su potrošili četiri miliona evra druge rate, koju su za taj projekat dobili od Ministarstva kulture, koje čak ne zna ni šta je bilo sa snimanjem tog filma do kraja.

Revizori su primetili i da je Ministarstvo kupilo sliku „Rikalo u jesen“ Bore Iljovskog za 1,4 miliona dinara, koju je zatim Srbija poklonila Evropskoj komisiji.

Zanimljivo je i da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju prošle godine angažovalo neimenovanu osobu da izradi „Projekat unapređenja upravljanja i organizacije u Ministarstvu za KiM“, kojoj je za taj posao plaćeno 2,45 miliona dinara, pri čemu projekat nikad nije završen, a ministarstvo nikad nije tražilo svoj novac nazad.

Srbiju su prošle godine iznenadili i ambrozija, krpelji i komarci.

To je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), koja je kontrolišući trošenje državnog novca utvrdila da je Ministarstvo životne sredine, kojim je rukovodio Saša Dragin, napravilo tri sporna ugovora, koja su potpisana po hitnom postupku. Revizori tvrde da hitnost nije bila potrebna, a senku na ove ugovore baca i činjenica da su potpisani u vreme dok je kabinet, tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice bio u ostavci.

Draginov kabinet je iznenadila ambrozija, koja se pojavila kao i svake godine u isto vreme, pa je 29. aprila 2008. godine potpisan ugovor sa preduzećem "Ciklonizacija" d.o.o. vredan 168 miliona dinara za uništavanje ove opasne biljke. Ugovor je sačinjen po hitnoj proceduri i to principom pogađanja.

Ministarstvo je 14. maja 2008. godine "Ciklonizaciji" d.o.o. isplatilo prvu ratu vrednu 58 miliona dinara. Druga rata od 56 miliona dinara je uplaćena u julu prošle godine nekoliko dana pre izbora nove vlade Mirka Cvetkovića, a ostatak je namirio Draginov naslednik Oliver Dulić. Dragin je "žurio" i da uništi krpelje na teritoriji Beograda, pa je sa istom firmom, po istom sistemu, sklopio ugovor vredan 38,9 miliona dinara. Paraf je stavljen 4. aprila 2008. godine

Pogodba je bila u pitanju i kada je na red došlo suzbijanje korova i insekata. O tome svedoči i ugovor sa firmom "Miva" d.o.o. potpisan 14. aprila 2008. godine. Reč je o "dilu" za uništavanje komaraca koji su se pojavili "kad im vreme nije - usred proleća" i naravno u Koštuničinom tehničkom mandatu. Ugovor je vredan 132 miliona dinara. Za pomenute ugovore revizori kažu da se nisu uverili da su se stekli uslovi za hitne javne nabavke, nego da je bio potreban regularan proces.

Uz to, Ministarstvo je sa jednom firmom zaključilo ugovor vredan 6,4 miliona dinara za projekat pod nazivom „Podrška institucijalnom jačanju u oblasti životne sredine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: