Srbija

Nedelja, 24.01.2016.

14:34

Šansa da se srpske firme povežu sa Nemcima

Privredne komore Srbije i Frankfurta, uz podršku poslovne zajednice, organizovaće u martu, u ekonomskom centru pokrajine Hesen, nemačko-srpski poslovni forum.

Izvor: Tanjug

Šansa da se srpske firme povežu sa Nemcima
Foto: Thinkstock.com

Ovaj formu okupiće predstavnike kompanija iz više sektora privrede, saopšteno je danas iz PKS.

Ekonomski forum „Hesen - Srbija“ u Frankfurtu biće dobra prilika da se, vodećim kompanijama Hesena, predstavi ekonomski potencijal Srbije, uslovi poslovanja i investiranja, piše u saopštenju.

"Ujedno, to je i velika šansa za srpske firme da se povežu sa nemačkim kompanijama i razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i uključivanje u njihov lanac dobavljača“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež nakon dogovora u Privrednoj komori Frankfurta gde se sastao sa direktorom Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom Jirgenom Racingerom.

O učešću na Poslovnom forumu predstavnika nemačkih finansijskih institucija, Čadež je razgovarao sa izvršnim direktorom Dojče banke za Centralnu i Istočnu Evropu Peterom Tilsom i predsednikom Upravnog odbora Prokredit bank Frankfurt Kristofom Frajtagom.

Čadež se sastao sa Olafom Holcgrefeom, šefom sektora za odnose sa inostranstvom, iz nemačkog Udruženja za nabavku i logistiku (BME) koje okuplja 9.000 firmi sa kojim je razmotrio mogućnosti granskog povezivanja članova te asocijacije i kompanija iz Srbije, u cilju pronalaženja novih dobavljača.

Današnji razgovori u Frankfurtu, deo su konkretizacije jučerašnjih dogovora u Berlinu, gde je Čadež o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u ministarstvima spoljnih poslova, za privredu i energetiku i za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke.

Nemačke institucije i poslovna zajednica, tokom dvodnevne posete predsednika PKS toj zemlji iskazale su veliku spremnost da nastave sa podrškom održivom razvoju i rastu srpske ekonomije, kao i inicijativama za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana.

Sa predsednikom PKS u poseti Berlinu bio je i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, piše u saopštenju.

Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: