Srbija

Sreda, 23.07.2008.

17:15

PwC: Srbija treća po atraktivnosti

Srbija je zauzela treće mesto u ovogodišnjem istraživanju EM20 indeks, britanske revizorske kuće PrajsVoterhausKupers (PwC).

Izvor: Emportal

Default images

Ian Kolman, rukovodilac sektora za tržišta u razvoju u PwC, je izjavio da je "politički rizik faktor koji ima odlučujuć uticaj na uspon i pad zemalja na ovoj listi" i da se to "posebno odnosi na Srbiju.

Srbija je dramatično popravila položaj na listi, pre svega zahvaljujući poboljšanju političke stabilnosti posle 2000.godine. "U 2008. Srbija je na 3. mestu, u poređenju sa 2004, kada je bila 25", kaže on.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je takvo visoko rangiranje Srbije pravo iznenađenje. „Bolje poslovno okruženje sigurno imaju baltičke zemlje, a i pojedine zemlje ’trećeg sveta’, kao što su Emirati. Pre godinu dana, kad su rađena istraživanja, interesantna je bila i Bocvana“, ocenio je Prokopijević i dodao da je politički rizik samo jedan od rizika koji se posmatraju u poslovnom okruženju.

Ekonomista Nikola Fabris kaže da je treće mesto Srbije svakako dobra vest jer pokazuje da je period političke nestabilnosti stvar prošlosti i da se može očekivati veći priliv stranih investicija u narednom periodu.

„To znači da Vlada Srbije trebalo da nastavi da otklanjanja prepreke za investicije, a koje se odnose na komplikovane administrativne procedure, dobijanje građevinskih dozvola, obezbeđenje građevinskog zemljišta i još prisutnu korupciju“, kaže Fabris.

Prvo mesto u oblasti investiranja u proizvodnju je zauzeo Egipat, druga je Bugarska. Srbija, Bugarska i Rumunija čine svojevrstan zlatni trougao pošto su sve tri među prvih deset i po atraktivnosti investiranja u sektor usluga. Srbija je u toj kategoriji na sedmom mestu, Rumunija na četvrtom, Bugarska na petom, dok je na prvom Poljska.

EM20 indeks pokazuje da jugoistočna Evropa, i pored određenih problema u oblasti infrastrukture i upravljanja, zaslužuje ozbiljnu pažnju kao region sa znatnim potencijalom, navodi se u izveštaju.

Taj indeks, kojim se rangira atraktivnost investiranja u proizvodnju u tržišta u razvoju, pokazuje još jednom da, pored zemalja u naglom razvoju iz tzv. BRIK grupe (Brazil, Rusija, Indija i Kina), koje nastavljaju da nude interesantne prilike za investiranje, postoje i druge, čak bliže lokacije koje takođe nude atraktivnu alternativu za britanske kompanije koje žele da investiraju na rastućim tržištima u svetu, navodi se u saopštenju PwC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: