Srbija

Sreda, 08.06.2011.

17:01

Vlada nametima "uništava" građane

Poslanici opozicije da neće podržati izmene Zakona o akcizama jer će, kako su naveli, dovesti do poskupljenja goriva i novih nameta za građane i privredu.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Opozicija smatra da država ponovo prebacuje teret krize na građane ispunjavajući uslove Evropske unije i lošom ekonomskom i energetskom politikom ugrožava standard građana "koji će plaćati najskuplji benzin u regionu".

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da je izmena zakona "neprihvatljiva" jer će građani Srbije i dalje plaćati neopravdano skup benzin.

Jovanović je naveo da izmene zakona kompromituju i evropski put Srbije, jer vlada, kako je rekao, "podvaljuje veće akcize s obrazloženjem da se time uvode evropski standardi".

Lider LDP-a je rekao da je vlada štiteći ruski monopol, umesto da sve naftne derivate učini jeftinijim, učinila "sve neprihvatljivo skupim".

"U ovome prepoznajem beskrajni bezobrazluk vlade. Ovo je još jedan efekat katastrofalno loše privatizacije NIS-a i nesposobnosti vlade Srbije", rekao je Jovanović.

"Dižu cene 'pod maskom' EU standarda"

Poslanici Nove Srbije naveli su da je cena goriva u Srbiji "već neizdrživa" i da će izjednačenje akciza na domaća i uvozna goriva izazvati kontraefekat, jer će se smanjiti potrošnja pa i priliv u budžet.
Poslanici te stranke su ukazali da je gorivo u Srbiji najskuplje u regionu, a da se sve štetne odluke po građane donose pod izgovorom ulaska u EU. Lider Nove Srbije Velimir Ilić kritikovao je i to što će se sredstva dobijena od akciza na gorivo trošiti na budžetske korisnike. "U zemljama EU akcize na gorivo direktno idu na izgradnju puteva, a kod nas za penzije, policiju i druga izdavanja", rekao je Ilić.

“Uništiće mnoge privrednike. Cena goriva u Srbiji je neizdrživa sa ovim dohocima i ovakvim stanjem u privredi. Na današnji dan imate 76.000 firmi u stečaju. Svako poskupljenje energetike povlači sa sobom lanac i haos, uništava i razara srpsku privredu, a posebno selo i sve proizvođače u Srbiji”, rekao je Ilić.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) najavili su da neće podržati "novi namet građanima", uz ocenu da je izmena zakona još jedan dokaz nesposobnosti vlade.

Član SNS Dragan Šormaz rekao je da bi akcize trebalo smanjiti jer samo povećanje ne znači da će se i republički budžet bolje puniti. "Vlada nema rešnje ni za jedno pitanje, sve je teže građanima a i privredi", rekao je Šormaz.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenili su da uskađivanje akciza i više cene goriva urušiti standard građana i "povući i druge cene na gore". Oni su ocenili da je ujednačavanje akciza na gorivo "još jedan dokaz da vlada vodi računa isključivo o svojim interesima, a ne o interesima građana".

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) naveli su da je ponovna izmena zakona "slika i prilika vlade, promocija političke i ekonomske neodgovornosti ali i politički bezobrazluk".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: