Srbija

Sreda, 03.11.2010.

14:46

Opštine diskriminišu porodilje?

Unija poslodavaca Srbije zatražila je od ministarske finansija Diane Dragutinović da spreči očiglednu diskriminaciju žena preduzetnica na porodiljskom odsustvu.

Izvor: Tanjug

Default images

Uniji poslodavaca Srbije poslednjih dana javilo se 26 žena preduzetnica iz osam gradova i šest opština, koje tvrde da lokalne vlasti od njih traže da vrate novac koji im pripada na ime refundacije zarada u toku porodiljskog odustva, koja je propisana Zakonom o radu.

Stručne službe Unije poslodavaca utvrdile su da ovo nije izolovan slučaj i da takva praksa postoji u većini lokalnih poreskih uprava na teritoriji Srbije, koje od ovih žena potražuju iznose u rasponu od 58.000 do 312.000 dinara, navedeno je u saopštenju. To predstavlja najgrublju diskriminaciju i kršenje Člana 94. Zakona o radu, koji propisuje da svaka žena zaposlena na neodređeno vreme stiče zakonsko pravo na refundaciju zarade tokom trajanja porodiljskog odsustva, bez obzira da li je u pitanju preduzetnica ili zaposlena kod nekog poslodavca, navode u Uniji.

U saopštenju se navodi podatak da se u Srbiji svake godine rodi za trećinu manje dece u odnosu na broj umrlih osoba.

"Umesto da država pomogne onim hrabrim ženama koje su i preduzetnice i majke, što predstavlja veliko opterećenje u današnja vremena, ona ih primorava da gube vreme, energiju i novac u borbi sa birokratskom mašinerijom", navodi Unija poslodavaca.

Ukoliko u najkraćem roku Ministarstvo finansija ne bude reagovalo i stalo na put očiglednoj diskriminaciji preduzetnica porodilja, Unija poslodavaca je navela da će se javno obratiti predsedniku Republike Srbije i predsedniku vlade i tražiti zaštitu prava ovih žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: