Region

Četvrtak, 02.02.2012.

16:11

"Mađarski Jat" sačuvan od bankrota

Mađarska vlada odlučila da zaštiti nacionalnog avioprevoznika Malev od kreditora, uvođenjem vanrednog moratorijuma nad posrnulom kompanijom.

Izvor: Tanjug

Default images

Novi režim po kome će prevoznik funkcionisati obezbeđuje nastavak poslovanja kompanje koja se nalazi u državnom vlasništvu.

Sud u Budimpešti je odredio vanredni moratorijum za Malev, objavila je vlada, navodeći da je tom odlukom suspendovana tražnja kreditora.

Kompanija Malev, koja posluje već 66 godina, prodata je 2007. godine ruskim investitorima, da bi 2010. bila ponovo nacionalizovana i stavljena pod kontrolu državnog sudskog izvršitelja za upravljanje i kontrolu finansija prevoznika.

Početkom januara, Evropska komisija je naredila Malevu da vrati novac dobijen iz državne kase u periodu od 2007. do 2010. godine, u iznosu od 38 milijardi forinti (10 miliona evra), a suma je ravna čitavom prihodu kompanije za 2010.

Malev, koji zapošljava 2.600 radnika, zabeležio je gubitak od 24,6 milijardi forinti u 2010 godini.

Stavljanje Maleva pod poseban status znači da će kompanija uživati zaštitu sličnu onoj koju je imala za vreme stečajnog postupka određenog ranije da bi se izbegao bankrot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: