Svet 0

24.05.2024.

15:12

Izrael "van sebe" zbog Španije: Onemogućićemo im da pruže usluge Palestincima na Zapadnoj obali

Izrael će onemogućiti španski konzulat u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon odluke Madrida da prizna palestinsku državu, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

Izvor: Tanjug

Izrael "van sebe" zbog Španije: Onemogućićemo im da pruže usluge Palestincima na Zapadnoj obali
Profimedia

Podeli:

Španija, Norveška i Irska najavile su 22. maja da će priznati palestinsku državu 28. maja, preneo je Rojters.

Izrael je optužio tri evropske države da su time nagradile Hamas za napad na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca i oteto oko 250 osoba.

Kaca je posebno naljutio, kako je opisao, antisemitski komentar španske ministarke rada Jolande Dias, koja je upotrebila izraz "Palestina će biti slobodna od reke do mora" u video snimku objavljenom na platformi X (Tviter) ove nedelje.

Izraz, koji je prvi put upotrebila Palestinska oslobodilačka organizacija, mnogi u Izraelu shvataju kao poziv na uništenje izraelske države.

Dias je izjavila danas da njene reči imaju za cilj da proslave pokušaj da se pronađe mir kroz rešenje o dve države za bliskoistočni sukob i da ona nije antisemita.

"Ne slažem se sa politikom mržnje", rekla je ona novinarima u Madridu.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je danas da Španija analizira odluku Izraela da ograniči rad španskog konzulata na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Govorimo o okupiranim teritorijama koje su priznale Ujedinjene nacije. Sa Norveškom i Irskom analiziramo koje mere možemo da preduzmemo", istakao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: