Srbija 1

24.05.2024.

14:29

Italija: Veliko poverenje investitora u Telekom Srbija

"Poverenje našim razvojnim planovima dosad su ukazale najuglednije finansijske institucije kao što su Evropska investiciona banka, EBRD, Svetska banka, Bank of Amerika, a sada je to uradila i važna italijanska grupacija", rekao je Vladimir Lučić.

Izvor: B92.net

Italija: Veliko poverenje investitora u Telekom Srbija
Ustupljena fotografija

Podeli:

Naša najuspešnija kompanija Telekom Srbija dobila je još jednog velikog strateškog partnera i investitora! U pitanju je SACE, najznačajnija italijanska osiguravajuće-finansijska grupacija pod direktnom kontrolom Ministarstva ekonomije i finansija Italije.

U okviru Poslovnog foruma Italija-Srbija, danas u Trstu, u prisustvu srpskog premijera Miloša Vučevića i šefa italijanske diplomatije Antonija Tajanija, potpisana su dva komercijalna ugovora u ukupnoj vrednosti od 400 miliona evra.

Ugovor sa srpskim Telekomom, za koji je garancije obezbedila SACE, predviđa investiciju do 200 miliona evra za unapređenje saradnje sa italijanskim izvoznicima u sektorima informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), komercijalne distribucije i kupoprodaje TV prava.

Ovaj posao je znak velikog poverenja italijanske države i uglednog investitora u Telekom Srbija, sa kojim žele da zajedno rade i u koji žele da investiraju.

Ugovor su potpisali generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić i izvršna direktorka SACE Alesandra Riči.

Telekom Srbija, kao najuspešnija srpska kompanija i lider na tržištima telekomunikacija i medija u regionu Zapadnog Balkana, dobio je još jednog velikog i značajnog međunarodnog investitora. Poverenje našim razvojnim planovima dosad su ukazale najuglednije finansijske institucije kao što su Evropska investiciona banka, EBRD, Svetska banka, Bank of Amerika, a sada je to uradila i velika italijanska grupacija SACE, koja je pod direktnom kontrolom države Italije, odnosno njihovog Ministarstva ekonomije i finansija.

"To je još jedan dokaz da je Telekom na pravom putu i da ćemo, posle dugoročno garantovane liderske pozicije u Srbiji i regionu, u skoroj budućnosti postati velika međunarodna kompanija i lider digitalnog doba", naglasio je Vladimir Lučić u izjavi medijima.

Italijanski biznis odlučio je da značajnim sredstvima direktno podrži i dalji ekonomski napredak naše države.
Ugovor sa Vladom Srbije predviđa finansijsku liniju od 200 miliona evra, sa garancijom SACE, u cilju podrške razvojnim planovima Srbije i jačanju komercijalnih odnosa u sektorima transporta, turizma, telekomunikacija, energije i IT-a, saopšteno je posle Foruma u Trstu.

"Srbija predstavlja tržište sa velikim potencijalom za naše kompanije, a današnji ugovori će ojačati njihov položaj u ključnim sektorima za razvoj zemlje. Konkretno, zelena tranzicija, telekomunikacije i turizam su oblasti u kojima, preko projekta “Made in Italy”, možemo dati značajan doprinos", rekla je Alesandra Riči iz SACE.

Vučić: Italija važan privredni partner

Predsednik Aleksandar Vučić je u decembru prošle godine, prilikom posete premijerke Đorđe Meloni Beogradu, poručio da je Italija već godinama naš važan privredni partner i da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra, ali da može da bude još mnogo veća, posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom “električne pande” u Kragujevcu.

"Grupacija SACE je septembra 2023. otvorila predstavništvo u Beogradu, i to nije sve. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile neke važne italijanske kompanije. To govori sa koliko pažnje njihov preduzetnički svet gleda na Srbiju", izjavio je tada predsednik Vučić.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

8 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: