Region

Nedelja, 09.09.2012.

11:56

Hrvatska: Rastu i uvoz i izvoz

Hrvatska je u julu ove godine na strana tržišta plasirala robu vrednu 843 miliona evra što je za 3,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Uvoz je u julu veći za 1,6 odsto i iznosio je 1,51 milijardu evra, saopštava Državni zavod za statistiku (DZS).

Ako se posmatra samo jul deficit je smanjen za 1,06 odsto na godišnjem nivou i iznosio je 668 miliona evra, ističe DZS uz podatak da je tokom prvih sedam meseci ove godine robni izvoz za 1,9 odsto niži u odnosu na isti period lani.

Robni uvoz zabeležio blagu godišnju stopu pada od 0,2 odsto.

Uz izvoz od 5,4 milijardi evra, uvoz 9,6 milijardi evra i pokrivenost uvoza izvozom od 56,8 odsto, manjak spoljnotrgovinske razmene u posmatranom periodu od početka godine do jula dostigao je 4,13 milijardi evra i 2,1 posto je viši nego u istom periodu lane, ističe DZS.

Usporena domaća potražnja i delimična supstitucija domaćim proizvodima posledično utiču na stagnaciju uvoza roba.

S druge strane rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU i posledično niža inostrana potražnja, ali i procesi restrukturisanja najvažnijih hrvatskih izvoznih grana.

Do kraja godine ne očekuje se značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje privreda evrozone i regiona, odnosno država najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Hrvatske.

Istovremeno, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja, ističe se u analizi statističkih podataka robne razmene koju je dala Rajfajzen banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: