Automobili

Ponedeljak, 03.10.2011.

08:08

Prva vožnja: Toyota Yaris

Kopenhagen jedan je od najuređenijih, jedan od najzelenijih i jedan od najpoželjnijih gradova na svetu za život. To svi znamo, sada želim da vam ispričam priču koja nema veze sa tim.

Izvor: B92

Default images

Priču sam čuo od turističkog vodiča tokom ture brodom po kanalima Kopenhagena.

Reč je Heningu Olsenu, Komandiru u Danskoj Mornarici i o njegovoj fregati Peder Skram.

Komandir i njegov ratni brod tokom službe nisu videli niti jedan dan borbe. Godinama su tako patrolirali u mirnodopskim uslovima bez incidenata, sve do jednog septembarskog dana 1982. godine kada su ispalili raketu „Harpun“ na jedno dansko letovalište i uništili ga.
Kako sam saznao iz danskih medija, raketa teška 500 kg preletela je 34 kilometra za 4 minuta, na svega nekoliko metara iznad površine vode, pri tome je promašila nekoliko trgovačkih i jedan brod koji je bio pun novih automobila.

Za to vreme, na Peder Skramu niko nije bio siguran šta se upravo desilo, a prva reakcija bila je „Ups!!! Šta je ovo bilo?“
Izgleda da je letnja sezona već bila završena, pa na sreću, žrtava na kopnu nije bilo. Uništene su četiri kuće dok je 130 drugih bilo oštećeno.

S obzirom na srećan ishod incidenta, kapeten je postao predmet šale – da čovek nije mogao da čeka upuštanje u sukob, pa je morao da ispali raketu gde god, da su na brodu svi bili previše opušteni ili pijani... Čak su mu dali nadimak „Raketa Olsen“.

Kada su šale prestale, Danski sud je ipak svu krivicu i odgovornost svalio na Olsena.
Dužina: 3885 mm, Širina 1695 mm, Visina 1510 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2510 mm
Priča se tu ne završava. Tri godine kasnije, zahvaljujući istraživanju trojice novinara, Raketa Olsen je oslobođen odgovornosti jer je utvđeno da ipak nije reč samo o ljudskoj grešci.

Proizvođač raketa McDonell Douglas priznao je svoju odgovornost za incident i prihvatio je da isplati odštetu vlasnicima oštećenih i uništenih vikendica. Brod i dalje stoji usidren u Kopenhagenu, služi kao muzej.

Kopenhagen ovom prilikom nisam posetio samo da bih slušao zanimljive priče već da bih po prvi put provozao novu Toyotu Yaris.
Benzinac: 1,0 VVT-i (69KS@6000 obrtaja sa 93Nm@3600 obrtaja, proseèna potrošnja 4,8)
Cene su već poznate. Osnovni model sa 1.0 motorom, troja vrata u Luna paketu opreme koštaće 11 530 evra. Na raspolaganju su još Stella, Sol, Style i Sport paketi opreme.

Modeli koje sam vozio na prezentaciji bili su Sport, sa dodatnim “VIP” paketom na čijem se ogromnom spisku nalaze i zatamnjena zadnja stakla, alu felne, polu kožna sedišta i 450 evra manje u vašem džepu.
Benzinac: 1,33 VVT-i (99KS@6000 obrtaja sa 125Nm@4000 obrtaja, proseèna potrošnja 5,4)
Novi Yaris izgleda nabildovanije i muževnije od prethodnog, pre svega zbog svog prednjeg dela kojim dominira ispupčena i široka donja maska hladnjaka.

Farovi se više ne provlače između poklopca motora i krila automobila, kao kod prethodne generacije. Sada su klasičniji i nastavljaju da razvijaju linije koje polaze od velikog Toyota znaka na prednjem delu Yarisa.

Izgled prednjeg dela Yarisa ujedno je i premijera “novog lica kompanije” koje će obeležavati i ostale Toyotine modele u budućnosti. Prvi model koji je dobio “jaku bradu” je redizajnirani Avensis.
Dizel: 1,4 D-4D (90KS@3800 obrtaja sa 205Nm@1800 obrtaja, proseèna potrošnja 3,9)
Inovacija na novom Yarisu je i samo jedan brisač vetrobrana, umesto dosadašnja, klasična, dva. Prskalica se nalazi na brisaču tako da pratiti kretanje čitavog sistema.

Yaris je sada dugačak 3, 885 metara, što ga čini jednim od kompaktnijih, u klasi automobila koji dosežu dužinu od 4 metra. Dužina novog Yarisa doprinosi i krugu okretanja koji će biti 9,4 metara, kada su montirani točkovi od 14 inča.
Sa novim Yarisom, Toyotini struènjaci žele da privuku i kupce koji žele da kupe manji automobil od ovog koji trenutno poseduju kao i lojalne kupce iz segmenta.
Bok Yarisa izgleda smirenije od prednjeg dela. Vrata su prlično velika i otvaraju se pod dovoljno velikim uglom da olakšaju ubacivanje predmeta ili dečjih sedišta. Staklo na zadnjim vratima više nema “leptir” a po obliku sada podseća na staklo sa Toyote Verso.

Širina automobila ostala je ista ali je visina smanjena za 20mm (1,51m). Dizajneri su potezom smanjenja visine želeli da doprinesu sportskom izgledu automobila. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 50mm.
Zapremina prtljažnika je 286 litara a otvor prtljažnika povećan je za 20mm. Pozicija tablice je promenjena a na poklopcu prtljažnika nalazi se hromirana lajsna.
Yaris je sada efikasniji automobil, sa poboljšanim nivoom stabilnosti i na putu i u gradu.
Prvo što ćete primetiti kada sednete za volan je klasična (umesto digitalne) instrument tabla. Kazaljke su na mestu na kojem je kod druge generacije bila kaseta za sitnice.

Čitava centralna konzola unapređena je i deluje lepše u odnosu na prethodnika. Njom sada dominira multimedijalni sistem “Touch” ili “Touch&Go” (sa navigacijom) kojim upravljate preko velikog ekrana osetljivog na dodir.
Touch sistem reprodukuje sliku koju beleži kamera na poklopcu prtljažnika prilikom vožnje unazad. Kamera je standardna uz Touch sistem. Možete pratiti i podatke vezane za samo vozilo i putni računar ili gledati detalje vašeg telefonskog poziva. Ako album koji slušate tokom vožnje ima i sličicu albuma sačuvanu u folderu, ona će se prikazivati tokom reprodukcije, zajedno sa svim drugim tagovima.

Dijagonala ekrana je 6,1 inč i preko vašeg telefona možete se povezati na net a zatim preko instaliranih aplikacija naći pumpe sa nejjeftinijim benzinom, slobodno parking mesto ili videti vremensku prognozu.
Ugao pod kojim je postavljen upravljaè znatno je povoljniji za vožnju nego kod pretodne generacije Yarisa.
Takođe, preko 3G konekcije možete pristupiti Google Maps i koristiti njihovu bazu najrazličitijih podataka kao i Google pretragu. Touch&Go ima funkciju preko koje možete da čitate i odgovarate na SMS poruke preko interfejsa na automobilu. Ovaj uređaj košta 450 evra i ja mislim da je jako lepa i jedinstvena sprava, posebno u ovoj klasi automobila.

Voleo bih da Touch&Go zaživi i kod nas. Dobro je pozicioniran u autu, u vidnom je polju vozača, lagan je za upotrebu tokom vožnje i za povezivanje sa mobilnim telefonom. Postoje dve sitnice koje u ovom trenutku ne idu na ruku ovom sistemu.

Nekultura vozača da povežu svoj mobilni telefon sa sistemom u automobilu i nedostatak mape Srbije na navigacionom uređaju tako da ga možete koristiti van granica naše zemlje, gde je realno i potrebniji.

Kada će naši vozači prestati da ulaze u kružni tok na Slaviji bez mobilnog telefona smeštenog između uha i ramena, nemam pojma. Toyota Srbija, dajte se u edukaciju. Mi ćemo da pomognemo.
Jedan od glavnih ciljeva prilikom razvoja novog Yarisa bio je da se stvori enterijer koji će u većoj meri biti podređen vozaču. Jedna od prvih stvari koju sam primetio bio je mnogo povoljniji ugao pod kojim stoji upravljač, kao i da je kompletna pozicija vozača za njim znatno bolja.

Centralna konzola je dizajnirana tako da dominiraju horizontalne linije koje pojačavaju utisak širine kabine. Deo centralne konzole koji se prostire od instrument table do desnih vrata je od plastike koja je izuzetno prijatna za gledanje i za dodir.
Detalji ruène koènice i kontrola za VSC+, Stop&Start sistem i Sportski mod odziva na papuèicu gasa.
Oni delovi unutrašnjosti koji nisu na prvoj liniji fronta (taktilnog i vizuelnog) napravljeni su od tanje plastike ali su ukrašeni raznim teksturama pa izgledaju lepo.
Prijatno sam se iznenadio količinom prostora i na zadnjoj klupi. Najjači utisak mi je ostavila udaljenost donje ivice vetrobrana kada sam ga posmatrao sa zadnjeg levog sedišta.
Prvog dana prezentacije opredelio sam se za Yarisa sa 1,33 benzinskim motorom snage 99KS i Multidrive S CVT menjačem koji ima sedam stepeni prenosa. Polugice za ručnu promenu stepeni prenosa nalaza se pri upravljaču. Doplata za čitav sistem je 1200 evra.
Jedan od meni omiljenih dodatnih opcija je panoramski krov jer atmosferu u kabini čini znatno lepšom i svetlijom. Takođe, praktičan je u gradu jer ne morate kriviti vrat da biste videli semafor kada ste prvi u redu.

Ako sunce upeče ili ako ga overi ptica, uvek možete da navučete roletnu. Ako se brinete da će ga neko razbiti, razmislite o osiguranju. Ako se brinete o izdržljivosti prilikom nesreće, ili verujte Toyoti na reč ili nemojte razmatrati auto sa ovim dodatkom.
Motor se u ovako visokom paketu opreme startuje pritiskom na dugme. Benzinac jedva da se čuje kada ga pokrenete. CVT znači da nema kvačila i ostalih muka koje slede uz klasičan menjač.

Čim pustite pedalu kočnice, auto lagano kreće i ta karakteristika je savršena za otežane uslove saobraćaja, kakve imamo u Beogradu.
Ukoliko odlučite da vozite u “Drive” modu, bez ručne promene brzina, treba imati na umu, prilikom preticanja kamiona ili drugih vozila koja se kreću brzinom od oko 70 km/h, da je potrebno malo prilagođavanja sistemu.

Gas je potrebno dati pola sekunde ili sekundu ranije nego što biste to uradili u automobilu sa ručnim menjačem. Ukoliko koristite ručnu promenu stepeni prenosa na Multidrive S menjaču, promene su brze a ubrzanja su efikasna od 3500 obrtaja na više.

Ako uključite Sport opciju, Yaris će znatno oštrije reagovati na pritisak gasa, odmah će podići broj obrtaja kako bi pripremio motor za pružanje optimalnih performansi.
Masa je smanjena za 20 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Dodaci ispod karoserije usmeravaju vazduh tokom kretanja kako bi doprineli stabilnosti.
Sistem upravljanja je malo oštriji i precizniji nego što je bio slučaj kod prethodne generacije Yarisa. Sada je više nalik osećaju koji imate kada vozite Mazdu 2.

Zvučna izolacija je odlična. U bilo kom režimu vožnje zvuk motora ostaje izolovan daleko od kabine a buka točkova i sistema oslanjanja je potpuno isključena.
Takođe, prelasci preko neravnina ne prenose se oštro do putnika, što je čest slučaj u malim automobilima. U razgovoru sa inženjerima saznao sam da su se opasno trudili da stvore tu mešavinu mekanog i tvrdog oslanjanja koje je napravljeno da usreći evropske kupce.
Posebna registracija
Prednja sedišta su unapređena a najviše sam cenio naslon jer se izdiže preko visine ramena prosečno građene osobe. Ta dodatna površina na koju možete da se naslonite tokom vožnje veoma prija leđima.
Još jedan detalj o kojem se vodilo računa je da kontrole klima uređaja budu pod povoljnijim uglom, kako vozač ne bi previše odvajao pogled sa puta dok podešava atmosferu tokom vožnje.

Po završetku testa prosečna potrošnja iznosila je 6,5 litara na 100 km vožnje koja je obuhvatila i otvoreni put i gradsku vožnju.
Ovako opremljen Yaris, sa spojlerima, senzorima za kišu, senzorima za automatsko paljenje svetala, bočnim vazdušnim zavesama, Air Bagom za kolena i sistemima VSC+ i TRC nas bi koštao preko 17000 evra.
Drugog dana prezentacije vozio sam Yarisa sa 1,4 D4D motorom snage 90ks i šestostepenim ručnim menjačem. Cene dizel Yarisa kod nas startuju od 14 600 evra za najslabije opremljen model sa troja vrata i idu do 16 540 za Sport paket bez dodatne opreme.
Iako sam mislio da će mi se više dopasti benzinac sa nesvakidašnjim menjačem, mislim da se dizel tokom test vožnje pokazao kao zabavniji za vožnju.

Yaris je startan kroz čitav opseg obrtaja, komande kvačila i ručice menjača mekane su i precizne. Motor uvek ostaje tih i veoma štedljiv. Ako pratite savetnika za ekonomičnu vožnju možete ostvariti jako dobre proseke.
Tokom test vožnje predgrađima Kopenhagena uspeo sam da ostvarim fabrički deklarisanu potrošnju od 3,9 l/100km. Čitavu test vožnju sam završio sa prosečnom potrošnjom od 4,5l.
Očekujem da će na komentarima biti dosta priče o ceni novog Yarisa bez obzira na sve stavke i utiske koje sam vam predstavio, zato vam sada izdvajam i opsege cena nekih od modela koji pripadaju istoj klasi na tržištu.

Škoda Fabia koja je počela sa proizvodnjom 2007. godine, prema cenovniku, može se kupiti od 9 000 evra za najjednostavniji benzinac do 14 700 za dizel u Elegance paketu bez dodatne opreme. Clio takođe startuje malo ispod 9 000 evra i dostiže 14 890 evra u paketu opreme Night&Day.
Hyunda i20 sa benzinskim motorom je na akciji i startuje od 8 000 evra i ide sve do 11 390 za dizela sa petostepenim menjačem. Novi KIA Rio startuje od 9 390 evra i dostiže 13 790 evra za dizel model sa troja vrata. Za 5 vrata treba doplatiti 600 evra.
Upoznajte se sa kompletnim cenovnikom nove Toyote Yaris.

Pogledajte kompletne tehničke karakteristike.

Posetite Toyotin sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: