Automobili

Četvrtak, 09.07.2015.

11:15

Šta voze norveški poštari?

Norveška je jedna od evropskih država u kojoj su najviše zastupljeni automobili na električni pogon. Plan za budućnost podrazumeva da se ova vozila, osim u individualne svrhe, sve više koriste i kao prevozna sredstva u javnim službama.

Izvor: B92

Default images
Poštanski Renault Kangoo Maxi Z.E. (Foto: carscoops.com)

Norvežani su možda "zaboravili da štede", ali nisu zaboravili da vode računa kvalitetu vazduha u gradskim sredinama.

Flota vozila koje koristi norveška pošta bogatija je za 300 primeraka modela Renault Kangoo Maxi Z.E. na električni pogon.
Renault Kangoo Maxi Z.E.
Polovinom juna Pošta Srbije predstavila je 219 novih dostavnih vozila namenjenih prevozu pošiljki.

Reč je o vozilima sa savremenim motorima koji manje zagađuju životnu okolinu u odnosu starije modele koji se trenutno nalaze u poštanskom voznom parku.

Norveška strategija za smanjenje zagađenja je znatno naprednija.
Renault Kangoo Maxi Z.E. (teretna verzija)
Ova država već može da se pohvali sa preko 50.000 privatnih automobila na električni pogon, a u planu je da se ova praksa masovno primeni i na privredna vozila.

Trenutno flota električnih mini-van i lakih komercijalnih vozila u Norveškoj broji svega oko 1.000 primeraka, pa vlasti te zemlje žele da uvećaju prisustvo ovih modela na ulicama gradova kroz razne stimulacije.

Vozili smo: Renault Fluence Z.E. na električni pogon

Svaki dvadeseti novi automobil - na struju

Elektromobili - hit u Norveškoj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: