Automobili

Petak, 17.05.2013.

11:45

Koliko se nova S klasa razlikuje od stare?

Znamo da je gašenje Maybacha značilo dobre vesti za novu generaciju S klase jer je Mercedes morao da na neki nacin kompenzuje prazan prostor. Ipak, da vidimo koliko se novi model razlikuje od prethodne generacije S klase koja nije morala da sadrži sav luksuz jednog Maybacha.

Izvor: B92

Default images

Iako je kod Mercedesa S klase na delu takozvani "evolutivni dizajn", čije su karakteristike da se svaka nova generacija jednog automobila stilski nadovezuje na prethodnu, dva modela se dosta razlikuju u izgledu.

Razlike su prisutne u proporcijama, obliku karoserije, kao i u detaljima automobila.
Novi Mercedes S klase prikazan je na gornjoj, a stari na donjoj fotografiji.
Gledajući novu S klasu sa boka, primećuje se da su lukovi na krilima oko točkova izgubili proširenja koja su imali na prethodnoj verziji. Automobil zbog toga na prvi pogled ne izgleda previše napadno, ali ni manje upečatljivo ili inspirativno.

Kod nove S klase vrata su potpuno drugačije profilisana zahvaljujući dvema bočnim linijama koje Mecedes uvodi u dizajn najnovije generacije svojih automobila.
Nova S klasa - levo, stara - desno
Maska hladnjaka je primetno veća i istaknutija, dok su farovi oblikovani tako da se mnogo bolje uklapaju u kompoziciju branika, maske i otvora za vazduh.

Slično je i sa zadnjim delom automobila. Linije sastava poklopca prtljažnika sa zadnjim krilima su glatke i gotovo neprimetne. Stop svetla su zaobljena i lepo uklopljena u zadnju konturu.
Dva modela veoma se razlikuju i u enterijeru iako je osnovna koncepcija pozicije instrumenata i komandi slična, poput centralnog ekrana multimedijalnog sistema ili reda dugmića ispod središnjih ventilacionih otvora.

Ipak, od upravljača, preko potpune digitalizacije instrument table i oblika otvora za ventilaciju, pa do forme centralne konzole, sve je opet novo i drugačije kod nove S klase.

Obilata upotreba materijala od drveta nije zaobišla ni novu generaciju, ali čini se da je drvo bolje uklopljeno u čitav ambijent unutrašnjosti nego što je to bio slučaj ranije.
Na levoj fotografiji prikazan je enterijer novog Mercedesa S klase, a na desnoj je kabina prethodnog modela.
LED tehnologija je kod novog Mercedesa S klase je znatno prisutnija nego pre, što se može uočiti kako u kabini, tako i na spoljašnjosti automobila. Nemački proizvođač sa ponosom ističe da se potpuno odrekao konvencionalnih farova i da na novoj S klasi samo u kabini ima oko 300 LED sijalica.

Ipak ono po čemu nova S klasa prednjači jesu novi sistemi i tehnologije i luksuzni sadržaji. Automobil je krcat svim i svačim, a jedan od razloga za to je i namera Mercedesa da S klasa popuni prazninu koja je nastala prestankom proizvodnje luksuznog Maybacha.

Koja vam se od ove dve generacije Mercedesa S više dopada?

Više uporednih fotografija novog i starog modela možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte više o novom Mercedeu S klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: