Automobili

Petak, 28.09.2012.

11:05

Najekonomičniji Golf do sada

Centralno mesto na Volkswagenovom štandu u Parizu zauzeo je očekivano novi Golf. Uz sedmu generaciju najprodavanijeg automobila iz C segmenta, nemački proizvođač predstavio je i njegovu BlueMotion verziju, za koju u Volkswagenu kažu da je najštedljiviji Golf u istoriji ovog modela.

Izvor: B92

Default images

Volkswagen je na sajmu automobila u Parizu u četvrtak 27. septembra predstavio najnoviju generaciju Golfa. Osim standarnih verzija ovog automobila, prikazani su i prototipi ekonomičnog modela Golf BlueMotion, kao i sportske GTI verzije.

U Volkswagenu ističu da su oba modela praktično spremna da krenu u serijsku prozvodnju. Kada je reč o Golfu BlueMotion, povodom kritika upućenih od strane nekih ekoloških aktivista, poput Greenpeace-a, nemački proizvođač automobila je ponovio svoje tvrdnje da je potrošnja optimizovana na 3,2 l/100 km.

U grupaciji Volkswagen stoga smatraju da su navodi da ta kompanija ne čini nikakav napredak u pogledu razvoja ekoloških modela - neosnovani.
Sa tržišnim lansiranjem novog Golfa, Volkswagen želi da potvrdi napredak u tehnološkim dostignućima u kategorijama snage i potrošnje goriva.

Težina vozila je redukovana i do 100 kg, a potrošnja goriva, a time i CO2 emisije, snižene su i do 23%. Novi Golf BlueMotion uz prosečnu potrošnju goriva od 3,2 l/100km, emituje i 85 g CO2/km.

U Volkswagenu kažu da će serijski model biti lansiran u leto 2013. godine.
Inače, program VW grupe već obuhvata 31 model sa emisijama ispod 100 grama CO2/km. Volkswagen je postavio cilj da postane najbolji ekološki proizvođač automobila do 2018.

Do tada će preko dve trećine investicija, od ukupno 62,4 milijarde evra za period do 2016. godine, biti potrošene na proizvodnju ekonomičnih vozila, pogona, tehnologija i na ekološki kompatibilnu proizvodnju. U nemačkoj kompaniji tvrde da su posvećeni ostvarenju cilja emitovanja manje od 120 grama CO2/km do 2015.

Svaka generacija modela će biti 10 do 15% ekonomičnija u potrošnji goriva u odnosu na svog prethodnika, kažu u Volkswagenu. Proizvodnja će u ekološkom pogledu biti restrukturisana do 2018, sa potrošnjom energije i vode smanjenom za po 25%.
Volkswagen Golf sedme generacije ima veći enterijer, nove sigurnosne sisteme, kao što su kočenje u slučaju sudara (multi-collision braking), kao deo standardne opreme, i proaktivan sistem zaštite putnika (PreCrash).

Pored toga potpuno su redizajnirani informacioni sistemi i sistemi zabave.

U početku, kupcima su dostupna dva benzinska i dva dizel motora. Osnovni 1.2 litarski TSI razvija 85 ks uz prosečnu fabrički deklarisanu potrošnju od 4,9 l/100 km. Snažniji 1.4 litarski TSI ima 140 ks, ali i mogućnost deaktivacije dva cilindra, kada ne postoji potreba za njihovim angažovanjem. Volkswagen kaže da će novi Golf opremljen ovim agregatom trošiti svega 4,8 l/100 km.

Slabija dizel verzija imaće ispod haube 1.6 litarski TDI sa 105 ks i prosečnom potrošnjom koja iznosi 3,8 litara goriva na 100 pređenih kilometara. Uz to, ovaj model ima deklarisanu CO2 emisiju od 99 g/km.

Jači dizelaš opremljen je 2.0 litarskim TDI motorom sa 150 ks. Ova verzija prema podacima iz volkswagena trošiće 4,1 l/100 km.
Na sajmu automobila u Parizu, premijeru će imati i koncept novog Golfa GTI.

Kada je reč o dizajnu, Golf 7 GTI ima očekivano agresivniji izgled koji se ogleda pre svega u prednjem braniku i maski hladnjaka sa karakterističnom mrežom u obliku pčelinjeg saća. Tu je i nezaobilazna crvena lajsna tipična za GTI modele.

Novi GTI ispod haube ima 2.0 litarski TFSI motor sa 220 ks i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h stiže za 6,6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 246 km/h.

VW će ponuditi kupcima i dodatni fabrički performantni paket, koji uključuje i unapređenja na pogonskoj jedinici. Ipak, oni koji očekuju značajnije povećanje snage ostaće razočarani, s obzirom da ovaj paket obezbeđuje dodatnih 10 ks, dok je maksimalna brzina povećana na 250 km/h.
Novi Golf GTI naći će se u prodajnim salonima početkom 2013, u varijantama sa 3 i sa 5 vrata.

Pogledajte galeriju fotografija novog Volkswagena Golf sa sajma u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

21 h

Podeli: