Zdravlje

Petak, 13.11.2009.

15:53

Faktori koji određuju stanja gripa

Od čega zavisi da li će osoba zaražena gripom imati teži, srednji ili lakši oblik? Koji sve faktori utiču na to?

Izvor: B92

Default images

Odgovor - Obolevanje od neke zarazne bolesti zavisi od više faktora, pa samim tim i težina kliničke slike. Jedan od najvažnijih i specifičnih je stanje imuniteta osobe.

Ispoljavanje oboljenja zavisi i od prisustva druge akutne ili hronične bolesti, zatim i načina života, na primer ishrane, fizičke aktivnosti, pola, običaja...

Na primer: ishrana- adekvatan dnevni unos svih neophodnih hranjivih materija, vitamina i minerala-raznovrsna ishrana održava adekvatan metabolizam u organizmu, pa i sintezu zaštitnih antitela; fizička aktivnost- pospešuje rad mišića , bolju prokrvljenost svih organa – brže uklanjanje štetnih materija iz organizma...; osobe ženskog pola – uticaj hormona – u pojedinim situacijama- menstruacija, drugo stanje, podložnije su nekim bolestima itd.

Za sve dileme oko zdravog načina života (šta smete, a šte ne), a od toga zavisi i težina kliničke slike, možete se informisati kod svoga lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: