Zdravlje

Nedelja, 07.01.2024.

18:02

Ova ishrana je već sedmu godinu zaredom proglašena za najbolju

Već sedmu godinu zaredom, mediteranska dijeta je dobila titulu najbolje ishrane, prema rangiranju za 2024. koje je objavio US News & World Report.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Ova ishrana je već sedmu godinu zaredom proglašena za najbolju
Foto: Shutterstock/Antonina Vlasova

 

 

Mediteranska dijeta je takođe zauzela prvo mesto u kategorijama najlakše ishrane, najbolje ishrane za porodicu, najbolje dijete zdrave ishrane i najbolje dijete za dijabetes, zdravih kostiju i zglobova i srca, navodi se u izveštaju.
 
DASH dijeta (Dietari Approaches to Stop Hipertension) osvojila je drugo mesto za najbolju ishranu, dok je MIND dijeta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delai) zauzela treće mesto na listi od 30 dijeta. Sve tri vrhunske dijete su biljne, sa fokusom na voće i povrće, integralne žitarice, pasulj i semenke.
 
Komisija od 43 nutricionista prvi put je ocenila vegansku ishranu, koja je osvojila treće mesto u kategoriji najbolje biljne dijete. Druge novo ocenjene dijete za 2024. uključivale su Dukan dijetu (28. od 30 najboljih dijeta); dijeta Herbalife Nutrition (29. od 30 dijeta); HMR (Resursi za upravljanje zdravljem) (21. od 30 dijeta) i sestrinski brend, Plan profila (19. od 30 dijeta); i Plantstrong (ranije Engine 2) dijeta, koja je zauzela 15. mesto u kategoriji najbolje ukupne dijete.
 
"Svet ishrane može biti neodoljiv i pun dezinformacija i netačnih zdravstvenih tvrdnji“, rekla je Šanli Čien, viši zdravstveni urednik u US News-u.
 
Poslednja na listi 30 najboljih ukupnih dijeta je bila ishrana sirovom hranom, koja preporučuje hranu koja nije "kuvana, obrađena, mikrotalasna, ozračena, genetski modifikovana ili izložena pesticidima ili herbicidima", navodi se u izveštaju.
 
Mediteranska dijeta
 
Mediteranska ishrana predstavlja stil ishrane koji se ističe po naglasku na raznovrsnom i svežem voću i povrću, obezbeđujući telu obilje antioksidanata, vitamina i minerala. Glavna karakteristika ove dijete su zdrave masti iz izvora kao što su maslinovo ulje i avokado.
 
Uz to, uživanje u obilju masne ribe, bogate proteinima, zajedno sa integralnim žitaricama i raznim mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, donosi više vlakana i biljnih proteina prema preporukama nutricionista.
 
Jelovnik mediteranske ishrane često uključuje povrće, voće, pasulj, sočivo, orašaste plodove, integralne žitarice kao što su hleb od integralnog pšenice i smeđi pirinač. Ekstra devičansko maslinovo ulje se koristi kao ključni izvor zdravih masti. Pored toga, uključuje umerenu konzumaciju ribe, posebno one bogate omega-3 masnim kiselinama, umerenu količinu sira i jogurta, i minimalnu količinu mesa, preferirajući živinu umesto crvenog mesa. Slatkiši i slatka pića se konzumiraju u veoma malim količinama, a umerena konzumacija vina uz obroke često je deo ovog načina ishrane.
 
Mediteranska dijeta nudi mnoge prednosti, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, održavanje zdrave težine, ravnoteže glukoze, krvnog pritiska i holesterola. Takođe doprinosi smanjenju rizika od metaboličkog sindroma, podržava zdravu crevnu mikrobiotu, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i doprinosi dugovečnosti.
 
Mediteranska dijeta ne samo da čuva zdravlje, već pruža i dobar gastronomski doživljaj, pa zašto je ne probati u 2024. godini?

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: