BBC 0

20.05.2024.

10:14

Izrael i Palestinci: Objavljeni novi snimci zlostavljanja Palestinaca, iako je Izrael obećao da će ih istražiti

Fotografije palestinskih zarobljenika ogrnutih izraelskom zastavom u klečećem položaju kruže internetom.

Izvor: Merlin Tomas, Džejmi Rajan i Pol Braun - BBC Tim za proveru informacija

Izrael i Palestinci: Objavljeni novi snimci zlostavljanja Palestinaca, iako je Izrael obećao da će ih istražiti
BBC

Podeli:

Izraelski vojnici dele snimke zarobljenih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali uprkos obećanju vojske da će preduzeti nešto povodom prethodnih slučajeva nepropisnog ponašanja koje je otkrio BBC.

Pravni eksperti tvrde da bi ovako snimanje i postavljanje onlajn moglo da predstavlja ratni zločin.

BBC je analizirao 45 fotografija i snimaka, među kojima ima onih na kojima se nalaze pritvorenici ogrnuti izraelskim zastavama.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su vojnici suspendovani ili su protiv njih pokrenute disciplinske mere u slučaju "neprihvatljivog ponašanja".

One nisu komentarisale pojedinačne slučajeve ili vojnike koje smo identifikovali.

Prema međunarodnom pravu, pritvorenici ne smeju biti izloženi nepotrebnom ponižavanju ili radoznalosti javnosti, a opet eksperti za ljudska prava kažu da ova objavljivanja snimaka sa pritvorenicima čine upravo to.

U februaru je BBC Tim za proveru informacija izvestio o nepropisnom ponašanju vojnika IDF-a na društvenim mrežama u ratu u Gazi koji je započeo nakon što je 7. oktobra Hamas izvršio napad na Izrael, u kom je stradalo oko 1.200 ljudi.

Više od 252 drugih odvedeni su kao taoci.

Od tada je poginulo više od 34.000 ljudi u izraelskoj ofanzivi u Gazi, prema Ministarstva zdravlja koje na ovoj teritoriji vodi Hamas.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Tokom naše ranije istrage primetili smo - i počeli da pratimo - sličan obrazac ponašanja na Zapadnoj obali, koja je tokom istog perioda doživela skok u nasilju.

Uprkos prethodnom izveštavanju BBC o neprimerenom ponašanju izraelskih vojnika na društvenim mrežama i naknadnom obećanju vojske da će preduzeti nešto povodom naših nalaza, bivši izraelski vojnik Ori Givati kaže da nije nimalo šokiran što čuje da se ovakva aktivnost nastavlja.

Portparol "Prekidanja tišine", organizacije bivših i aktivnih izraelskih vojnika koja radi na razotkrivanja navodnih prestupa u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), Givati je dodao kako zapravo veruje da aktuelna politička retorika krajnje desnice u zemlji to dodatno ohrabruje.

"Nema reperkusija. Izraelski vojnici se ohrabruju i dobijaju podršku od najviših ministara vlade", kaže on.

On dodaje da se to savršeno uklapa u mentalni sklop koji vojska neguje odranije.

"Kultura u vojsci, kad su u pitanju Palestinci, jeste da su oni samo mete. Oni nisu ljudska bića. Vojska vas uči da se tako ponašate."

Izrael je izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Jevreja otkako je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim - teritoriju koju Palestinci žele u sklopu vlastite buduće države - u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Većina međunarodne zajednice smatra naselja ilegalnim prema međunarodnom pravu, mada Izrael to osporava.

Naša analiza je pokazala da je 45 video snimaka na društvene mreže postavilo 11 vojnika iz Brigade Kfir, najveće pešadijske brigade IDF-a koja uglavnom operiše na Zapadnoj obali.

Sva jedanaestorica su trenutno ili su bili aktivni vojnici i nisu krili identitet na društvenim mrežama.

Četvorica su iz rezervnog bataljona Brigade Kfir - broj 9213 - čija je oblast delovanja naizgled severni deo Zapadne obale, prema našoj analizi njihovih snimaka sa društvenih mreža.

Pitali smo IDF za pojedinačne vojnike koje smo imenovali i da li su protiv njih pokrenute disciplinske mere, ali nismo dobili odgovor.

Takođe smo pokušali da kontaktiramo sa ovim vojnicima preko njihovih naloga na društvenim mrežama da bismo im izložili naše nalaze.

Jedan nas je blokirao, a drugi nisu odgovorili do vremena objavljivanja ovog teksta.

Najproduktivniji od ovih vojnika objavljuje pod imenom Johai Vazana.

Mnogi od videa prikazuju njegov bataljon kako upada u kuće po noći i privodi Palestince - često im vezujući ruke i stavljajući im poveze preko očiju.

Žene mogu da se vide kako paniče dok se snimaju bez marama na glavi.

Vazana - samoproklamovani "digitalni autor" na čijim podlakticama se nalazi tetovaža "Nikad ne zaboravi, nikad ne oprosti, 7/10" - često svoje operacije naziva "lovom".

Njegove vojne oznake, vidljive na snimcima, sugerišu da nosi čin starijeg vodnika.

On je objavio 22 video snimka i fotografije na Fejsbuku i TikToku, sa nečega što izgleda kao telesna kamera u patroli, na kojima se vidi privođenje Palestinaca.

TikTok je potvrdio da su dva snimka koja smo označili, a koja nisu bila skinuta sa ove platforme, sada uklonjena zbog kršenja smernica koja "jasno stavljaju do znanja da ne tolerišemo sadržaj koji želi da ponižava žrtve nasilnih tragedija".

Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Fejsbuk, objasnila je da redovno pregleda sve sadržaje i da će ukloniti svaki snimak koji krši njenu politiku.

Ova fotografija, skrinšot jednog od video snimaka Johaija Vazane, prikazuje pripadnike njegovog bataljona kako silom upadaju u jednu kuću i poziraju ispred Palestinke sa detetom.

Njegov saborac Ofer Bobrov pojavljuje se u brojnim kadrovima zajedno sa Vazanom.

U potpisu njegovih snimaka često se pojavljuje hešteg "9213", sugerišući da je i on iz Vazaninog bataljona.

Bobrovljevi snimci njegovih vojnih operacija objavljeni su rame uz rame sa snimcima vojnika koji plešu i provode se, spremaju se za patrole i drugih odlomaka iz njihovog svakodnevnog života.

Jedan video objavljen 12. februara na TikToku sadrži nekoliko fotografija pritvorenika sa povezom preko očiju i vezanih na podu dok vojnik pozira sa izraelskom zastavom.

Drugi vojnik iz istog bataljona, koji se onlajn predstavlja kao Semi Ben, postavio je osam video snimaka i jednu fotografiju palestinskih pritvorenika na Instagramu.

Privedeni Palestinci često su prikazani sa povezom preko očiju i vezani, prisiljeni da leže na podu ili da čuče, sa rukama vezanim iza leđa, u pozama koje vojska i policija često nazivaju "stresni položaji".

Ben u objavama kaže da su on i njegovi saborci priveli "teroriste" i tvrdi da su našli zastave Hamasa kod njih.

Izrael - kao i Velika Britanija, SAD i druge zemlje - proglasio je Hamas terorističkom organizacijom.

Na jednom snimku, Ben, koji je takođe služio sa IDF-om u Gazi, podsmeva se dvojici privedenih Palestinaca, naredivši im da kažu: "Am Izrael Čai", što znači "Narod Izraela živi".

Ori Dahbaš je još jedan pripadnik istog bataljona koji objavljuje snimke vojnih operacija na Zapadnoj obali, među njima i fotografiju pritvorenika koju je podelio i Vazana.

Facebook

Eksperti kažu da bi snimci koje su objavili vojnici mogli da krše međunarodno pravo.

Doktor Mark Elis, predsednik savetodavnog panela UN-a o međunarodnim krivičnim tribunalima, pozvao je na pokretanje istrage o incidentima sa snimaka i da IDF disciplinuju vojnike koji su u njima učestvovali.

Advokat za međunarodnog humanitarno pravo ser Džefri Najs, koji je sarađivao sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju između 1998. i 2006. godine, složio se sa doktorom Elisom, ali je bio skeptičan prema tome da li će bilo ko od njih odgovarati za svoja dela.

U reakciju na našu istragu, IDF je odgovorio: "IDF obavezuje svoje vojnike na profesionalni standard… i istražuje ih kad njihovo ponašanje nije u skladu sa vrednostima IDF-a. U slučaju neprihvatljivog ponašanja, vojnici su bili disciplinovani, pa čak i suspendovani iz rezervne službe."

"Uz to, vojnici su dobili instrukcije da izbegavaju postavljanje snimaka operativnih aktivnosti na društvene mreže."

U reakciji IDF-a nije pomenuto da su obećali da će preduzeti nešto povodom ranijih nalaza o sličnim prestupima na društvenim mrežama, u Gazi.

Givati, bivši izraelski komandant na Zapadnoj obali, rekao je da oseća sramotu i gađenje zbog ophođenja izraelskih vojnika prema pritvorenima.

"Treba da im ukazujemo isto poštovanje koje bismo mi voleli da dobijemo", rekao je on za BBC.

On je rekao i da ovo ponašanja odražava kako on smatra da izraelsko društvo vidi Palestince i doveo je u pitanje tvrdnje o poštovanju međunarodnog prava.

"Nemamo budućnost kao društvo ako nastavimo da se ponašamo na ovaj način", rekao je on.

Pogledajte i ovu priču:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: