Aktuelno 66

20.05.2024.

10:20

Kineski auto-gigant potvrdio izgradnju druge fabrike u Evropi, da li je i Srbija u igri?

Posle Mađarske, kineski gigant će graditi fabriku automobila u još jednoj evropskoj zemlji.

Izvor: Index.hr

Kineski auto-gigant potvrdio izgradnju druge fabrike u Evropi, da li je i Srbija u igri?
BYD promo

Podeli:

Planovi su jasni. Kineski BYD želi da postane vodeći proizvođač električnih vozila u Evropi do 2030. godine.

To je potvrdio šef evropskih operacija Majkl Su na nedavnoj konferenciji o budućnosti auto-industrije koju je u Londonu organizovao Fajnenšel tajms.

Ova vest dolazi samo nekoliko meseci nakon što je BYD najavio da će izgraditi svoju prvu fabriku u Mađarskoj. Na putu ka vrhu nosiće ih model Seal, čija se evropska verzija tek očekuje, piše Index.

Podsetimo, ovo je najjeftiniji model kompanije, sa početnom cenom u Kini ispod 9.000 evra. Šu je potvrdio da će evropska verzija sigurno koštati manje od 20.000 evra, saznaje Rojters.

Ključno pitanje: Gde će biti nova fabrika?

Lokacija nove fabrike nije otkrivena, ali se pretpostavlja da bi mogla imati približan proizvodni kapacitet kao i mađarski pogoni, odnosno oko 200.000 automobila godišnje.

Podsetimo, u trci za lokaciju prve fabrike bio je i Beograd, koji se, prema pisanju naših medija, našao na drugom mestu na listi kineskog proizvođača, iza Mađarske.

Uzimajući u obzir nedavnu posetu kineske delegacije koju je predvodio predsednik Kine, Srbija će vrlo verovatno i dalje biti visoko kotirana kada je reč o ovoj značajnoj investiciji.

Podeli:

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: