Svet 26

20.05.2024.

11:45

Potopljen ruski brod; Ovo menja sve FOTO

Ukrajinska vojska potopila je u nedelju još jedan brod ruske Crnomorske flote, očigledno koristeći rakete ATACNS sa bojevim glavama težine preko 200 kilograma.

Izvor: Index.hr

Potopljen ruski brod; Ovo menja sve FOTO
Profimedia

Podeli:

Ove rakete bi mogle da ugroze ruski strateški Krimski most.

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su njene snage potopile minolovac Kovrovets u noćnom napadu na luku Sevastopolj na Krimu, oko 240 kilometara od linije fronta. Gubitak su potvrdili i ruski kanali na mreži Telegram.

"Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu", napisalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane

Od početka pune ruske invazije na Ukrajinu, Ukrajinci su potopili ili teško oštetili više od deset velikih brodova Crnomorske flote, koji su pre početka rata brojali tridesetak velikih brodova.

Potonuće velikog minolovca – jednog od dva u floti – stoga samo po sebi nije tako upadljivo. Ono što je upadljivo je način na koji su Ukrajinci možda uspeli da potope brod: sa dve američke rakete ATACMS.

Ove rakete obično nisu oružje za napade na brodove, već se koriste za napade na kopno.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Izvori kažu da su projektili tačni u dometu od 10 metara. Ovo nije dovoljno za precizne napade na brodove sa jednom velikom bojevom glavom.

Neki modeli raketa ATACMS, kao što su M39 sa dometom od 160 kilometara i M-39A1 sa dometom od preko 300 kilometara, koje je Ukrajina dobila od SAD u najmanje dve pošiljke od najmanje 120 projektila, oslobađaju stotine komada. manje municije, što neutrališe problem preciznosti.

Iako ove manje školjke mogu oštetiti brod, malo je verovatno da će ga potopiti, jer to zahteva probijanje trupa. Ako bi Ukrajina zaista pogodila Kovrovec sa ATACMS-om, to bi moglo da znači dve stvari.

Prvo, da je Ukrajina pored M30 i M-39A1 dobila i rakete M48 dometa 270 kilometara ili M57 dometa preko 300 kilometara sa bojevim glavama težine oko 210 kilograma. Drugo, da su ove rakete tačnije nego što su mnogi posmatrači pretpostavili.



Implikacije ovoga su ogromne.

Za početak, ostaci Crnomorske flote u Sevastopolju su u dometu raketa M-39A1, M48 i M57, što znači da su u velikoj nevolji.

"Ako ATACMS uništava ruske ratne brodove u Sevastopolju, malo je verovatno da bi ta luka bila od koristi Rusima", rekao je Filips O’Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu St. Andrevs u Škotskoj.

Protivvazdušno oružje dugog dometa S-400, koje Rusi koriste za zaštitu Sevastopolja i obližnje vazdušne baze Belbek, nije uspelo da zaustavi rakete.

"Rusi gotovo da nemaju protivoružje za njih", kaže Nuno Feliks, portugalski vojni konsultant

. Podjednako problematična za Ruse je pretnja koju predstavlja precizan ATACMS sa moćnim bojevim glavama za Krimski most koji povezuje južnu Rusiju sa okupiranim Krimom. Ova preciznost bi mogla da garantuje da će M48 ili M57 pogoditi most, kao i brod, objašnjava Fabijan Hofman, istraživač na Nuklearnom projektu Oslo u Norveškoj.

Krimski most nije jedini put za snabdevanje Rusa Krima – postoji i železnička linija kroz okupiranu južnu Ukrajinu. Međutim, ako Ukrajina može da preseče prugu i uništi Krimski most, mogla bi da izoluje ruske trupe na Krimu.

"ATACMS zaista pravi razliku kada je u pitanju ključna teritorija rata: Krim", napisao je Feliks. To što su rakete možda potopile ruski minolovac je samo bonus.
 

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: