Zanimljivosti 27

20.05.2024.

11:40

Stavili italijansku zastavu, a auto nije napravljen u Italiji? Zabranili im prodaju FOTO

Italijanska policija zaplenila je 134 automobila marke Fiat zbog simbola zastave na karoseriji vozila.

Izvor: B92

Stavili italijansku zastavu, a auto nije napravljen u Italiji? Zabranili im prodaju FOTO
Fiat

Podeli:

Sećate se kako je najmanji krosover Alfa Romea trebalo da se zove Milano? Preimenovan je u Junior pošto italijanske vlasti nisu bile oduševljene originalnim imenom.

Naime, zbog zakona koji važi u Italiji, Stellantisu, koji je vlasnik brenda Alfa Romeo, zabranjeno je koristi italijansko ime na vozilu napravljenom van te zemlje.

Pa, ponovo se dešava nešto slično.

Fiat

Drugi Stellantisov brend, Fiat, sada ima problema sa prodajom električnog mikroautomobila Topolino u Italiji.

Mali gradski auto – koji se formalno vodi kao četvorocikl – može da zadrži svoje istorijsko ime, ali mora ukloniti malu italijansku zastavu sa spoljašnjosti.

Fiat

Italijanska policija zaplenila je 134 Topolina u lučkom gradu Livorno u Toskani. Razlog? Simbol italijanske zastave, koji se nalazi pored ručke vrata, ne bi smeo da se nalazi tu, niti na bilo kom drugom mestu na automobilu.

Omanji električni auto se ne proizvodi u Italiji, već a u fabrici Kenitra u Maroku. Tu se takođe sklapaju sestrinski modeli Citroen Ami i Opel Rocks Electric.

Fiat

Zakon koji zabranjuje Fiatu da koristi italijansku zastavu na proizvodu napravljenom u drugoj zemlji datira od decembra 2003. godine i glasi:

"Uvoz i izvoz u cilju komercijalizacije ili stavljanja u promet ili izvršenja radnji koje su nedvosmisleno usmerene na stavljanje u promet proizvoda koji nose lažne ili obmanjujuće naznake porekla predstavljaju krivično delo koje je kažnjivo po članu 517 Krivičnog zakonika."

Prekršilac se kažnjava administrativnom kaznom od 10.000 evra do 250.000 evra.

Fiat

Stellantis nema drugog načina nego da skine zastavu, kako bi mogao da proda zaplenjene automobile.

Iako se EV ne proizvodi u zemlji, italijanski motiv je dodat jer je četvorocikl razvijen u Torinu, navodi Fiat.

Fiat

Portparol Stellantisa rekao je za novine La Repubblica da je Fiat "radio u potpunosti u skladu sa propisima", predočivši kristalno jasno gde se Topolino proizvodi bez pokušaja da obmane kupce.

Kompanija se ipak složila da ukloni problematičnu nalepnicu kako bi deblokirala pomenuta 134 automobila zaglavljena u luci.

Ono što je čudno u celoj ovoj priči je da je Fiat pre godinu dana predstavio preporođeni Topolino.

To znači da su italijanske vlasti imale dovoljno vremena da upozore Stellantis o mogućnosti zaplene njihovih automobila.

Čini se da je Fiat očekivao da će se izvući, slično kao što je Alfa Romeo mislio da bi bilo u redu da koristi naziv Milano za svoj mali krosover.

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: