Ponedeljak, 15.08.2011.

17:22

Grenland: lepota i pretnja (FOTO)

Da li ste znali da stanovnici Grenlanda imaju bezbroj izraza u svom jeziku da opišu led u svim njegovim oblicima?

Izvor: B92

Default images

Fotografije Brenanana Linslija iz Asošijeted Presa mogu da predstavljaju rečnik u slikama jedinstvenih i prelepih oblika koje led dobija na Arktičkim ostrvima.
Led je skoro prekrio obalu Ililisata, Grenland, Foto: Beta
Ledeni prekrivač i glečeri se tope sve više i više kako se globalno zagrevanje “zahuktava” šaljući velike količine vode i visoke ledene bregove u more, preteći da podigne nivo okeana širom sveta u godinama i decenijama koje dolaze. Istraživači naporno rade pokušavajući da procene koliko će se leda istopiti i kada.
Led plovi duž fjorda, Foto: Beta
Neki od najspektakularnijih ledenih bregova su nastali od 6 kilometara širokog Jakobshavn glečera pored ovog grada u centralnom delu zapadne obale, a koji su upali u 50 kilometara dug Ilulisat ledeni fjord, potom u zaliv Disko , da bi na kraju stigli u severni Atlantik.
Led se otapa širom Grenlanda
Led, čiji je veliki deo star oko destina hiljada godina, potiče od 1,7 miliona kvadratnih kilometara ledenog prekrivača koji čini 80 % Grenlanda.

“Ledene fotografije” pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: