Život

Subota, 16.12.2017.

08:10

Starije od piramida: Otkriveno selo u Kanadi iz ledenog doba

Na udaljenom ostrvu Triket u Britanskoj Kolumbiji arheolozi su pronašli ostatke praistorijskog naselja čija se starost procenjuje na 14.000 godina.

Izvor: express.hr

Starije od piramida: Otkriveno selo u Kanadi iz ledenog doba
Foto: YouTube screenshot

Naučnici su pronašli alat koji je korišćen za paljenje vatre, udice za ribolov i koplja za lov, na osnovu čega je zaključeno da je reč o najstarijem naselju do sada pronađenom u Severnoj Americi.

"Ovakvo otkriće menja našu spoznaju o prvom naseljavanju kontinenta ljudima", izjavila je za CTV Ališa Govro, doktorand antropologije na Univerzitetu Viktorija, koja je učestvovala u istraživanju ovog nalazišta.

Koliko je naselje staro najbolje ilustruje činjenica da je Zemlja tada još bila u ledenom dobu. Postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uslovi vladali u tom delu sveta, jer obala ostrva nije bila stalno zamrznuta.

"Plemenske starešine drevnog kanadskog naroda Heiltsuk vekovima su prenosile priče o pradavnim stanovnicima ove obale. Fasninantno je da su one toliko dugo opstale, i da su sada potvrđene od strane arheologa", rekao je Vilijam Hausti, jedan od pripadnika plemena Heiltsuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: