Utorak, 21.04.2009.

15:02

Rakočević najbolji strelac Evrolige

Srpski košarkaš Igor Rakočević dobitnik je trofeja "Alfonso Ford", koji se dodeljuje najboljem strelcu Evrolige.

Izvor: B92, zvanični sajt

Default images

Član španske Taukeramike, koji je isto priznanje dobio i 2007. godine, prvi je dvostruki osvajač tog trofeja. Rakočević je na 20 utakmica ove sezone u elitnom takmičenju prosečno beležio po 17.95 poena, što je najbolji učinak nekog igrača tokom cele sezone u prethodne 3 godine.

Ujedno je i jedini je igrač koji je tokom prve faze takmičenja beležio 20 poena po meču, a samo na dve utakmice ove sezone nije imao dvocifren učinak.

Na putu do novog priznanja za najboljeg strelca takmičenja srpski košarkaš oborio je i rekord Evrolige za broj uzastopno pogođenih slobodnih bacanja, 58 zaredom, 10 više od prethodnog rekorda, a ove sezone došao je i na treće mesto liste najboljih strelaca Evrolige u ovoj deceniji.

Ipak, fajnal-for u Berlinu proteći će bez najboljeg strelca, nakon što je Taukeramika eliminisana u četvrtfinalnoj seriji sa Barselonom. Sa druge strane, 31-godišnji košarkaš je na dobrom putu da i u španskoj ACB ligi zauzme vrh na konačnoj listi najboljih strelaca sezone.

Rakočević je treće nedelje takmičenja preuzeo vođstvo na listi najboljih strelaca i do kraja ga nije ispuštao. Tokom prve faze bio je najbolji strelac (20 poena po meču), Top 16 fazu je završio na osmom mestu (15.8 poena), a četvrtfinalnu seriji na četvrtoj poziciji (16.4 poena). U prvoj fazi oborio je lični rekord sa 31 poenom protiv Lotomatike, a još tri puta je imao više od 24 poena, protiv Fenerbahčea i dva puta protiv Albe.

Rakočeviću je ovo treća sezona u redovima Taukeramike. Prethodno je nastupao za Crvenu zvezdu, Budućnost, Minesotu, Pamesu i Real Madrid.

Trofej "Alfonso Ford" dodeljuje se od 2005. godine u čast američkom košarkašu koji je u dresu Olimpijakosa dve sezone zaredom bio najbolji strelac elitnog takmičenja, 2001. i 2002. godine. Ford je preminuo od leukemije u septembru 2004.

Pored srpskog asa trofej su osvajali i Mark Salijers (Roan), Dru Nikolas (Beneton) i Čarls Smit (Skavolini). Trofej "Alfonso Ford" prvi je u nizu priznanja koja se dodeljuju u finišu evroligaške sezone, koja će svoje veliko finale imati od 1. do 3. maja u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: