Kultura

Nedelja, 23.04.2017.

10:19

Katolička crkva u Hrvatskoj poziva na bojkot Frljića

Uvršćavanje predstave reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" u repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, ali i pozive na protest, a nezadovoljstvo je izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Katolička crkva u Hrvatskoj poziva na bojkot Frljića
Foto: YouTube Screenshot

U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije navodi se da Frljićeva predstava "vređa osećaje građana i vernika".

"Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom razmotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani i da učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vređali osobe i ponižavali samu kulturu", piše u saopštenju, prenela je agencija Hina.

Splitsko-makarska nadbiskupija uputila je apel Ministarstvu kulture, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu Split. "Kako ne biti tužan kada se kultura zaodeva u ruho nepristojne provokacije, štaviše vređanja osećaja građana i vernika našeg grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvršćava predstava koja iz najnižih pobuda vređa Boga, čoveka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?", pita Splitsko-makaraska nadbuskupija.

On poziva vernike na molitvu da bi "apel dodirnuo savest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja savremenog čoveka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismeva vrednosti i osećanja drugih".

Po zvaničnom programu Marulićevih dana, Frljićeva predstava na programu je u ponedeljak uveče u splitskom HNK. Minorna konzervativna stranka Hrast pozvala je ranije na mirni protestni skup u ponedeljak, a pozivu se pridružio i splitski ogranak desničarske Hrvatske stranke prava. Selektor festivala, pozorišni kritičar Igor Ružić kratko je komentarisao kritike ocenivši da je "krajnje neinteligentno što raspravljaju o predstavi koju nisu ni videli".

"Tek posle izvođenja možemo argumentovano razgovarati o svim simbolikama tog pozorišnog čina", rekao je Ružić za Slobodnu Dalmaciju.

Dramaturg i producent festivala Jasen Boko izjavio je da smatra neumesnim mešanje crkve u sekularni život i umetnost. "Lično nisam poklonik Frljićeve estetike, pa sam kao takav izrugivan u nekim njegovim produkcijama, ali uvek branim slobodu umetničkog izražavanja", rekao je Boko za Slobodnu Dalmaciju.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija više pozorišta iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Švajcarske i BiH, uz podršku "German Federal Cultural Foundation". Kako se navodi na stranicama Marulićevih dana, ta predstava je inspirisana kultnim romanom Petera Weissa "Estetika otpora" i "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike".

Mediji u Hrvatskoj navode da se u predstavi vidi i prizor gole žene s hidžabom na glavi koja u nekom trenutku iz svog polnog organa vadi nacionalnu zastavu, a nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Hrista silazi s krsta napravljenog od plastičnih posuda i siluje tu muslimanku. Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritika i konzervativne poljske vlasti, uticajne Poljske katoličke crkve i radikalne ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave "Izopštenje" 18. februara u Varšavi.

Oni su Frljićevu predstavu ocenili kao svetogrđe, jeres, vređanje verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom pape Jovana Pavla II sa natpisom "Zaštitnik pedofila". Poljska policija je u Varšavi sinoć silom morala da prokrči put publici Frljićeve predstave i uhapsila je devetoricu iz grupe radikalnih poljskih nacionalista koji su blokirali ulaz u pozorište i ubacili petarde. Zbog hajke na njega i glumce i pretnji fizičkim nasiljem, Frljić je zaštitu za varšavsko pozorište zatražio od Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: