Nedelja, 26.08.2012.

11:46

Sto godina sociologije u Srbiji

Srpsko sociološko društvo (SSD) ove godine obeležava 100 godina sociologije u Srbiji, a tim povodom će 1. i 2. septembra biti organizovana naučna konferencija u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Srpsko sociološko društvo konferenciju "Sto godina sociologije u Srbiji" organizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom u Beogradu, a pokrovitelj skupa je Ministarstvo prosvete i nauke.

Kako su saopštili organizatori, ministar prosvete Žarko Obradović je najavio da će pozdraviti učesnike i učestvovati u radu skupa 2. septembra.

Na konferenciji će biti predstavljeno 66 referata i svi su dostupni na sajtu S SD, zajedno sa programom rada.

Povod za ovo svojevrsno rezimiranje razvojnog puta sociologije u našem društvu je prvi tekst u rubrici "Sociologija" Letopisa Matice srpske, brpj 5 za 1912. godinu, a napisao ga je Mirko M. Kosić.

Letopis Matice srpske je i danas živ naučni časopis, a Kosić se smatra našim prvim pravim školovanim sociologom, pa je to uzeto kao povod da se predstavi i analizira delatnost sociologa i socioloških institucija u Srbiji, kao i pitanja kojima se oni bave.

Zanimljivo je da ovaj članak Kosića obrađuje temu "feminizam", a najveća grupa među referatima posvećenim savremenim sociološkim pitanjima i disciplinama, na ovoj konferenciji razmatra upravo temu feminizma i rodnih studija.

Konferencija će biti održana na Avali, u Studentskom odmaralištu "Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: