Četvrtak, 14.04.2016.

15:53

U Narodnom pozorištu uručen Zlatni beočug

Zlatni beočug za 2015. godinu, koji 45. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, uručen je danas laureatima na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

U Narodnom pozorištu uručen Zlatni beočug
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Prisustne je pozdravio generalni sekretar KPZ Beograd Živorad Ajdačić naglasivši da je Zlatni beočug priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća, podsetivši da tvorci te nagrade Vasko Popa, koji je dao i ime nagradi, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.

"Ako bi se poređala sva imena dosadašnjih dobitnika ove nagrade, videlo bi se da je to imenik najuspešnijih, a knjiga sastavljena od tekstova obrazloženja za nagradu predstavljala bi svojevrsnu savremenu enciklopediju kulture, umetnosti i nauke Srbije", rekao je Ajdačić.

Predsednik KPZ Beograda Milovan Vitezović rekao je da se "nalazimo u šezdesetoj godišnjici kulturno prosvetnih zajednica Srbije i Beograda, stvorenih da budu najdemokratskiji pokret kulture koji će objedinjavati sve kulturne institucije i udruženja", ali se trećinu tih godina te dve zajednice bore za opstanak.

Vitezović je podsetio na reči Vaska Pope kada je 1968. primao u Beču Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost: "Primam ovu nagradu u prvom redu kao pohvalu pesništvu moga naroda i njegovom jeziku...Pesništvo Srba od svojih početaka do danas predstavlja značajan organski nezaobilazan deo evropske književnosti".

On je iskoristio svečanost uručenja nagrade koju je stvorio Vasko Popa i u ime KPZ Beograd pokrenuo predlog da se velikom pesniku podigne spomenik na Terazijama.

Izvanredni Zlatni beočug za životno delo pripao je džez trubaču, kompozitoru i aranžeru Dušku Gojkoviću i književniku Rajku Petrovu Nogu. Arhivu Jugoslavije, Beogradskom sajmu knjiga i Filološkoj gimnaziji dodeljen je Izvanredni Zlatni beočug.

Zlatni beočug za trajan doprinos kulturi uručen je novinarki i književnici Jasmini Ani, ansamblu Tamburica 5, rok muzičaru i kantautoru Momčilu Bajagiću Bajagi, književniku Branislavu Veljkoviću, reditelju Mihailu Vukobratoviću, književnom kritičaru prof. dr Radivoju Mikiću.

Nagrađeni su i filmski producent Miroslav Mogorović, dramski umetnik Marko Nikolić, Osnovna škola "Vasa Čarapić" (Beli Potok), umetnički fotograf i snimatelj Branko Pelinović, vajar prof. dr Dragan Radenović, restoran "Madera", profesor književnosti dr Boško Suvajdžić, Fakultet za kulturu i medije i Festival duhovne muzike "Horovi među freskama".

U ime nagrađenih zahvalio je Rajko Petrov Nogo istakavši da "biti beočug u lancu kulturnog kontinuiteta, kulturne sabranosti i sabornosti, znači imati samosvest da si čestica u srpskom okeanu smisla, to znači znati da si, makar i mala spona s kojom se taj niz na okupu drži".

"A možeš biti i alka u lancu besmisla", dodao je Nogo. "Vama je poznata organizovana rabota u današnjoj srpskoj kulturi. Prvo se visoka književnost izjednači sa trivijalnom. Zatim se trivijalna promiče u centar, a visoka na marginu. Ako ta rabota dugo traje, a traje, eto svakojakih raspamećenja. Eto željene promene svesti i identiteta. Eto novih ponosnih ljudi koji kliču: Onaj sam koji nisam. Eto sebemrzitelja koji su, kako bi rekao lovćenski jasnovidac, zarobili sebe u tuđina", upozorio je Nogo.

Posebna priznanja (povelje) za trajni doprinos kulturi Beograda dodeljene su emisiji "Beogradska hronika" RTS-a, "Ilustrovanoj Politici" i televiziji "Studio B". Godišnja nagrada KPZ Beograda pripala je akciji "Negujmo srpski jezik" Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Filološkog fakulteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je, zahvalivši na priznanju, rekao da je akcija nepretenciozno zamišljena kao akcija budilica koja skreće pažnju na probleme opšte jezičke kulture i pismenosti, ali reakcije i pohvale koje su usledile su ih uverili da prostora za negovanje srpskog jezika ima i previše.

Vukosavljević je naglasio da su ciljevi akcije da bude podsticaj svim institucijama koje se bave jezikom da se aktivnije uključe i da u prostor, obično namenjen industriji spektakla i zabave, kao što su televizijski spotovi, prodre bitka za srpski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: