Nedelja, 21.12.2014.

22:51

"Za 5 godina zemlja bez korupcije"

Novi rumunski predsednik Klaus Johanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je političare da suzbiju korupciju.

Izvor: Tanjug

Default images

"Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije", rekao je Johanis u parlamentu, pošto je i zvanično preuzeo funkciju šefa države.

"Ovo mora biti jasno shvaćeno na svim političkim nivoima", istakao je Johanis.

Novi predsednik dodao je da želi da zemlja u potpunosti bude oslobođena korupcije, kada za pet godina bude završavao mandat, preneo je AFP.

Johanis (55), koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali poverenje.

Inauguracijom Johanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji.

Uloga predsednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsednik nadlgeda spoljnu politiku, imenuje premijera a može takođe da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: