Sreda, 20.08.2014.

17:12

Poternice ima, ali nije na sajtu

Crvena poternica za Markom Milićevim je raspisana, ali nije objavljena na sajtu, jer je neophodan nalog suda, kažu za B92 u kancelariji Interpola u Beogradu.

Izvor: B92

Default images

"Prema nalogu suda, koji je vlasnik poternice, međunarodna poternica može da se publikuje ili u difuznom obliku dostavlja Interpolovim zaštićenim komunikacionim kanalom državama članicama, za koje je procenjeno da se u njima krije lice koje je u bekstvu", rečeno je B92 u Upravi za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Precizira se da se bez naloga suda međunarodna poternica ne može publikovati, kao i da je difuzija mehanizam i standard za traženje begunaca posredstvom Interpola.

Iz ove uprave nisu mogli da nam kažu da li je Marko Milićev lociran u Turskoj.

U Interpolu Beograd kažu i da je saradnja s turskim kolegama odlična, kao uostalom i s drugim članicama Interpola, koljih ima 190.

Procedura za pronalaženje i hapšenje osumnjičenog nakon izdavanja crvene poternice, prema objašnjenju Interpola, zavisi od konkretnog slučaja i nacionalnog zakonodavstva određene države članice Interpola, čiji organi postupaju po međunarodnoj poternici.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope o ekstradiciji s dodatnim protokolima i Konvencije Saveta Evrope o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Između Turske i Srbije postoji i bilateralni ugovor još iz 1934. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: