Sreda, 11.06.2014.

07:05

Lukašenko položio vence na Avali

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko večeras je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Izvor: Beta

Default images

Lukašenko je uz intoniranje beloruske i srpske državne himne odao počast srpskim vojnicima koji nisu štedeli živote za slobodu i miran i dostojanstven život.

Beloruski predsednik položio je venac uz vojne i državne počasti garde Vojske Srbije, čime je i zvanično započeo posetu našoj zemlji.

Luakšenko je položio venac zajedno sa svojim sinom Nikolajem a u pratnji beloruske delegacije i visokih zvaničnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko će tokom dvodnevne posete Srbiji razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Takođe, tokom njegovog boravka u Beogradu, biće potpisano i više sporazuma.

Nikolić će prirediti svečani doček Lukašenku ispred Palate "Srbija", a zatim će dvojica predsednika razgovarati u četiri oka.

Predsednicima će se potom pridružiti i delegacije, a zatim će biti potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma.

Nikolić i Lukašenko će se na kraju obratiti medijima.

Lukašenku, koji kao predsednik države od 1994. na Zapadu ima imidž autokratskog lidera, protiv koga je EU uvodila sankcije, u Beogradu će biti priređen svečani doček uz državne počasti, ispred Palate "Srbija".

Ovo je prva poseta Lukašenka Beogradu od 1999. kada je u jeku NATO bombardovanja doputovao da pruži podršku tadašnjoj SR Jugoslaviji i njenom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Beloruski predsednik je bio u Srbiji i u martu 2009. kada je uz veliku diskreciju stigao na Kopaonik, kako je tada navedeno, na odmor, ali se posle sastao i s predstavnicima državnog vrha.

Lukašenkov režim je na meti restriktivnih mera Evropske unije, zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija, koje je kao zemlja kandidat za članstvo u EU podržala i Srbija.

Vlasti Srbije navode, međutim, da poseta predsednika Belorusije neće štetiti odnosima Beograda sa Briselom, ističući da je reč o uzvratnoj poseti šefa jedne države, koja je odavno planirana i o čemu je obaveštena i EU.

"Reč je o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Mi time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekada ima drugačiji stav", rekao je u ponedeljak šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Lukašenko je uoči današnje posete Beogradu rekao da Evroazijska ekonomska unija, koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan, ima veoma dobre perspektive i da su za taj savez, koji je u formiranju, zainteresovane mnoge zemlje, pa i Srbija.

Ideja o ulasku u savez s Belorusijom i Rusijom bila je aktuelna i krajem devedesetih, u vreme Savezne Republike Jugoslavije, kada su dve zemlje imale intenzivne i bliske odnose. U aprilu 1999. za vreme bombardovanja NATO-a, Skupština SRJ usvojila je odluku o pristupanju savezu Rusije i Belorusije, koja nije realizovana.

Ulazak Srbije u savez Rusije i Belorusije tada je bio jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srpske radikalne stranke, u kojoj je tada drugi čovek bio sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Beograd i Minsk su diplomatske odnose uspostavili 1994. Prema podacima sa sajta srpskog Ministarstva spoljnih poslova, Srbija i Belorusija su popisale 24 bilateralna ugovora, od čega je 18 potpisano pre 2000. godine.

Posle promene režima u Beogradu 2000. godine, odnosi dve zemlje su bili u zastoju do 2007. kada je ponovo počelo potpisivanje međudržavnih sporazuma, dok su sastanci zvaničnika postali učestaliji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Belorusiju u martu 2013. kada je Lukašenku uručio orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Belorusije.

Srbija i Belorusija imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, koji omogućava nesmetani plasman zajedničkih proizvoda na tržišta Rusije i Kazahstana. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova robna razmena u 2012. je dostigla 129 miliona evra, pri čemu je srpski izvoz iznosio 54 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: