Nedelja, 28.07.2013.

12:16

"Upotreba srpskog suprotna Ustavu"

Ustavni sud Crne Gore saopštio je danas da je utvrdio da je upotreba srpskog jezika u nastavi "suprotna Ustavu" .

Izvor: Tanjug

Default images

Ustavni sud Crne Gore uvažio je žalbu Matice crnogorske i proglasio neustavnom odredbe Zakona o obrazovanju, kojim je upotreba crnogorskog jezika u školama izjednačena sa srpskim i ostalim jezicima u službenoj upotrebi.

"Zakonodavac je upotrebom srpskog jezika... uspostavio na način suprotan ustavu, kako u odnosu na crnogorski jezik, kao jedini službeni jezik u Crnoj Gori, tako u odnosu na ostale jezike (bosanski, albanski i hrvatski), koji su takođe u službenoj upotrebi", stoji u odluci Ustavnog suda, čije delove prenosi podgorička "Pobjeda".

Ustavni sud je ocenio da je odlukom skupštine iz 2011. godine, kojom je promenjen zakon, "derogirano ustavno načelo o crnogorskom jeziku
kao jedinom službenom u Crnoj Gori i u međusobno neravnopravan položaj doveo lica koja govore jednim od ustavom utvrđenih jezika u
službenoj upotrebi".

Dodaje se da je zakonodavac "prekoračio granice svojih ovlašćenja", jer je promenio ustavni položaj službenog jezika.

Odluka Ustavnog suda izazvala je brojne negativne reakcije u opoziciji koja insistira na izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika
u nastavi i službenoj upotrebi.


Opozicija je poručila da je odlukom Ustavnog suda ugrožen dogovor o ustavnim promenama, što je uslov za nastavak evropskim integracija Crne Gore.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da odluka Ustavnog suda predstavlja kontinuitet diskriminatorske politike prema Srbima u Crnoj Gori.

Mandić je kazao da je odluka Ustavnog suda najbolji dokaz zašto Demokratski front nije želio da podrži izmene Ustava u oblasti pravosuđa bez prethodnog opšteg reizbora svih sudija i tužilaca u Crnoj Gori.

On je, u izjavi za medije, rekao da, pre konačnog glasanja o promenama Ustava, još nije kasno da opozicija zaštiti interese najbrojnije jezičke zajednice u Crnoj Gori, odnosno one koja govori srpskim jezikom.

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević ocenio je da je odluka Ustavnog suda suluda, opasna i ponižavajuća.

On je podsetio da je politički sporazum o statusu jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore pozdravila Evropska komisija i komesar Štefan File, kao primer poželjnog političkog dijaloga i kompromisa, odnosno da je uziman kao uzor po kojem bi trebalo rešavati osetljiva identitetska pitanja u regionu.

Pozivam Lukšića da se javno odredi prema ovoj sramnoj odluci Ustavnog suda kojom se premijer Milo Djukanović i predsednik parlamenta, Ranko Krivokapić direktno i veoma konkretno određuju i prema Lukšiću i njegovoj Vladi”, istakao je Medojević u izjavi medijima.

On je rekao da će se zalagati za borbu protiv ličnog i nacionalnog ponižavanja Srba u Crnoj Gori.

Socijalistička naprodna partija ocenila je, u saopštenju za javnost, da sadašnji sastav Ustavnog suda predstavlja poslednju liniju odbrane crnogorskog šovinizma.

Ono što je izvesno jeste činjenica da će ovo biti jedna od poslednjih odluka Ustavnog suda, u ovom sastavu sudija”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Izmene Zakona o obrazovanju kojim je nastavni predmet za jezik nazvan crnogorski-srpski, bosanski; albanski i hrvatski, rezultat su političkog dogovora vlasti i opozicije iz 2011. godine.

Ustavni sud je u regovanju naveo da se nije bavio imenom nastavnog predmeta i politickim dogovorom.

Ustavna žalba Matice crnogorske podneta je početkom 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: