Subota, 31.03.2012.

23:32

Kosovo: Većina svetinja obnovljena

Kfor trenutno obezbeđuje Pećku patrijaršiju, Dečane i Devič, a još dvadesetak objekata je pod stalnim obezbeđenjem KPS, kaže vladika raško-prizrenski Teodosije.

Izvor: Politika

Default images

Većina svetinja na Kosovu, stradalih u martovskom pogromu 2004. godine obnovljena je, piše "Politika".

Sa završnim radovima na porušenim crkvama obnovljene su i pojedine parohije, ali i dalje postoji veliki stepen netrpeljivosti, a pitanje obezbeđivanja srpskih manastira još je veoma aktuelno.

Takav „presek stanja“ u razgovoru za "Politiku" dao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

"Od objekata koji su na listi Komisije za obnovu naših svetinja porušenih ili oštećenih u martovskom pogromu 2004. godine obnovljeno je 70 odsto. U najvećem broju slučajeva preostali su unutrašnji radovi. Više puta smo naglašavali da je konačni cilj obnove naših svetinja njihovo stavljanje u liturgijsku upotrebu i veći broj objekata se već koristi za potrebe našeg vernog naroda. Posebno treba pomenuti naše obnovljene crkve u Prizrenu, Prištini, Đakovici i Istoku gde su istovremeno obnovljene i parohije. Uskoro planiramo oživljavanje i parohije u gradu Peći jer je crkva sa konakom za sveštenike takođe renovirana," kaže vladika Teodosije.

Veliki konzervatorski i restauratorski radovi trebalo bi da počnu posle Vaskrsa i u manastirima Gračanici, Pećkoj patrijaršiji i Visokim Dečanima, zahvaljujući donaciji od oko dva miliona dolara koju je preko Uneska dala vlada Ruske Federacije. Nešto ranije, sa skupa u Briselu stigla je vest da će pravoslavni manastiri na Kosmetu biti uvršćeni među pet najvažnijih svetih mesta Mediterana, uz Jerusalim, Svetu Goru, Vatikan i Meku.

"Iako nemamo preciznijih informacija o ovoj odluci, načelno smatramo da je ovo veoma značajno priznanje jer pored velikih duhovnih centara hrišćanske, jevrejske i muslimanske vere, naši manastiri na Kosovu i Metohiji predstavljaju živo duhovno ognjište pravoslavne duhovnosti i hrišćanskog identiteta srpskog naroda. Istovremeno oni su važni i za naše komšije Albance, jer time još šire pokazuju da je Kosovo i Metohija prostor koji pripada evropskoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji," kaže vladika Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: