Subota, 17.09.2011.

19:50

Palestina: SAD nisu ozbiljne

Predsednik Palestine Mahmud Abas je ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir u Palestini postigne pregovorima, kaže palestinski zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Default images

Pokušaji da se u poslednjem trenutku Palestinska uprava odvrati od zahteva za priznanje države Palestine u UN i vrati pregovaračkom stolu s Izraelom, samo su ubedili Palestince da je prva opcija jedina moguća, izjavio je danas palestinski zvaničnik Nabil Šat.

Govoreći novinarima u Ramali, Šat je precizirao da plan koji su dostavila nedavno dva američka izaslanika nije ispunio nekoliko palestinskih zahteva i da je zato palestinski predsednik Mahmud Abas ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir postigne pregovorima, prenele su agencije.

Američki izaslanici Denis Ros i Dejvid Hejl "došli su sa papirom koji je bio poslednja slamka" za koju je Abas trebalo da se uhvati, a čini se da je bio tako smišljen da bude odbijen, ocenio je palestinski zvaničnik.

U američkom predlogu navodno nije navedeno da su jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji nelegalna, veh se njihovo prisustvo pripisuje demografskim trendovima od 1967. godine, nakon što je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Šat je precizirao da bi prihvatanje američkog predloga legalizovalo ta naselja.

Palestinska strana traži da Izrael obustavi svaku izgradnju u naseljima, ne samo na Zapadnoj obali, već i u istočnom Jerusalimu, kako bi se obnovili pregovori.

U više od 100 naselja na toj teritoriji i istočnom Jerusalimu živi skoro pola milona Jevreja među više od dva miliona Palestinaca.

Šat je ponovio da će Abas zahtevati puno članstvo u Savetu bezbednosti UN, posle čega će proteći nekoliko dana pre glasanja.

Međutim, on je rekao da ako SB odloži diskusiju o zahtevu, onda će se PU mozda obratiti Generalnoj skupstini UN da Palestina postane država posmatrač.

Očekuje se da će većina zemlja u GS glasati za palestinski zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: