Četvrtak, 13.05.2010.

17:01

Bil Gejts "usvojio" indijsko selo

Osnivač “Majkrosofta“ Bil Gejts "usvojio" je jedno od najsiromašnijih sela u severnoj indijskoj državi Bihar.

Izvor: Tanjug

Default images

Selo Gularija, čije stanovnike čine pripadnici kaste nedodirljivih, poznato je kao selo "mišara" jer su usled čestih suša i katastrofalnih poplava njegovi siromašni žitelji primorani da se hrane i glodarima.

Tokom poslednjeg boravka u Indiji, američki filantrop potpisao je pismo o namerama između njegove fondacije i vlade države Bihar za medicinsku pomoć u nekoliko oblasti za narednih pet godina.

Prema pisanju lokalne štampe Gejts je naročito zainteresovan za iskorenjivanje dečije paralize, bolesti koja još postoji u samo nekoliko regiona u svetu među kojima su Bihar i susedni Utar Pradeš.

Gejts je, tom prilikom, posetio zabačeno selo Gularija koje je pre dve godine stradalo u katastrofalnim poplavama. Selo koje je od najbližeg većeg grada Patne udaljeno 180 kilometara i do kog se može doći jedino rečnim putem, nastanjuju pripadnici kaste nedodirljivih "Mahadalit muhasar".

Po povratku u Patnu, američki filantrop je održao konferenciju za štampu u kojoj je najavio saradnju sa vladom Bihara u borbi protiv dečije paralize, tuberkuloze i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem.

Gejts je, takođe, najavio veće zalaganje za smanjenje stope smrtnosti porodilja i odojčadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: