Sreda, 30.09.2009.

19:11

"Gnjilanska grupa" negira optužnicu

Četvorica pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK optuženih za mučenje i svirepa ubistva civila u drugoj polovini 1999. negirali su danas da su počinili zločine.

Izvor: Beta

Default images

Optuženi Ferat Hajdari (32), Kamber Sahiti (33), Selimon Sadiku (40) i Burim Fazliju (29) rekli su pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da nisu učestvovali u zločinima koji su se po optužnici dogodili u periodu od juna do kraja decembra 1999. godine.

Svi sem Burima Fazlijua su rekli da će se tokom postupka braniti ćutanjem.

Fazliju je rekao da u vreme koje se navodi u optužnici nije bio u Gnjilanu i da nikada nije ulazio u Internat gde su se 1999. godine zločini dogodili.

On je negirao iskaze svedoka koje mu je predočilo sudsko veće da je sa ostalim okrivljenima učestvovao u mučenju, otimanju civila, silovanju, prisiljavanju oca na polne odnose sa ćerkom, kao i da je lično u Internatu u Gnjilanu ubio dve osobe.

"To apsolutno nije tačno. Ja čak ni ne poznajem ljude koji sede ovde u sudnici", rekao je Burim Fazliju poslednji od devetorice optuženih koji se izjasnio o navodima optužnice.

Tokom ove i protekle nedelje o optužnici su se izjasnilla petorica optuženih Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani i Samet Hajdari koji su takođe odbacili krivicu za zločine nad srpskim, nealbanskim civilima ali i pojedinim Albancima.

Pored devetorice kojima se od 23. septembra sudi u Beogradu, za zločine u opštini Gnjilane optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK od kojih su osmorica u bekstvu i sudiće im se u odsustvu.

Oni su optuženi da su svirepo ubili najmanje 80 civila, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Kako se navodi u optužnici, oni su zarobljenim civilima lomili prste četvrtastom cevi, motorcanglama vadili nokte i zube, ubadali jezik nožem, zakucavali upaljač kroz otvor na lobanji, davili ih kesom i "žicom davilicom", odsecali im polne organe mačetama, nožem sekli grkljane i silovali veći broj žena.

Da bi prikrili tragove zločina, tela su komadali sekirom i ručnom testerom, potom su stavljali u džakove, odneli i ubacili u kontejnere pored Doma internata, tela nekih ubijenih su bacali kroz prozor zgrada i u Livočko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: