Ponedeljak, 03.08.2009.

00:50

Srbi obišli groblje u Vučitrnu

Nekoliko stotina Srba, koji su do rata na Kosovu živeli u Vučitrnu, obišli su groblje, prvi put posle 10 godina. Skoro svi spomenici uništeni su ili oštećeni.

Izvor: B92

Default images

Na groblju gotovo da nema neoštećenih spomenika, a crkva svetog Ilije nakog spaljivanja i rušenja u martu 2004. godine, delimično je obnovljena.

Za Većinu Srba iz Vučitrna, ovaj dolazak na groblje je prvi u poslednjih deset godina. Povod je sveti Ilija, svetac u čiju je čast podignuta pravoslavna crkva u Vučitrnu.

Srbi su iz ovog grada masovno otišli 1999. godine. Groblje su ostavili čitavo.

Danas nisu zatekli gotovo nijedan spomenik na svom mestu. Na pravoslavnom groblju u Vučitrnu ima više od 200 grobnica. U nekim su sahranjene čitave porodice.

Spomenici na groblju su rušeni godinama, a najviše ih je porušeno u martu 2004. godine.

U martu 2004. oskrnavljena je i zapaljena crkva svetog Ilije podignuta u XIX veku. Crkvu su kosovske institucije spolja obnovile i renovirale crkveni dom. Zvonik i unutrašnjost crkve su samo očišćeni.

Do pre dva meseca, groblje je bilo u korovu i šiblju.

Za slavu crkve u Vučitrnu groblje je očišćeno na inicijativu vučitrnske opštine, a uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Srbi iz Vučitrna bi se rado vratili u svoj grad, ali Dragiša Murganić, bivši opštinski fiunkcioner, kaže da ne veruje da ima uslova za povratak.

“Današnje okupljanje svedoči na svoj način o raspoloženju Srba da se vrate u Vučitrn, ali mislim da još nema uslova za to. Vremenom, verujem da će ih biti”, kazao je Murganić.

Nakon obilaska groblja, održan je parastos, a potom je lokalni sveštenik presekao slavski kolač.

Skup Srba u Vučitrnu obezbeđivali su pripadnici kosovske policije.

Tokom okupljanja, iz okoline se čula pucnjava iz vatrenog oružja.

Policija je za B92 prenela da se pucalo na svadbi Albanaca iz kuća u okolini crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: