Utorak, 31.10.2006.

19:50

Ridlmajer o rušenju džamija

Na suđenju srpskim zvaničnicima za Kosovo Andraš Ridlmajer rekao da je zdrav razum dovoljan da se donesu zaključci o rušenju džamija.

Izvor: SENSE

Default images

Posle tvrdnji odbrane da kao stručnjak za orijentalistiku ne može da zna da li su kosovske džamije u proleće i leto 1999. godine rušene iz vazduha ili sa zemlje, veštak optužbe je rekao da nije vojni ekspert, ali da je ponekad i zdrav razum dovoljan da bi se doneli određeni zaključci. On je prethodno govorio o džamijama srušenim na Kosovu tokom 90-ih.

U unakrsnom ispitivanju eksperta optužbe Andraša Ridlmajera, branioci šestorice srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu su tvrdili da je svedok "pristrasan", da su mu "izvori nepouzdani", kao i da je njegov izveštaj o uništavanju kulturnog nasleđa na Kosovu "napisan na brzinu".

Prvi pokazatelj svedokove pristrasnosti, prema Mihajlu Bakraču, braniocu Vladimira Lazarevića, jeste činjenica da se Ridlmajer u svojoj akademskoj karijeri bavio isključivo Otomanskom imperijom i islamskom kulturom.

Svedok nije sporio da to jeste njegova specijalnost, ali je dodao da je objavio i nekoliko radova o stradanjima pravoslavnih objekata u BiH, kao i da je u izveštaju o Kosovu pisao i o srušenim i oštećenim srpskim crkvama.

Branioci su najviše primedbi imali na zaključke iz Ridlmajerovog izveštaja o uzrocima rušenja i oštećenja 225 kosovskih džamija, od kojih je on posetio oko 100.

Nastojali su da ospore njegove tvrdnje da su srušene i uništene "sa zemlje, a ne iz vazduha" insistirajući na tome da on ne ume da razlikuje razaranja nastala usled bombardovanja i oštećenja od miniranja ili podmetnutih požara.

Svedok priznaje da "nije vojni ekspert", ali dodaje da je ponekad i "zdrav razum dovoljan" da bi se videlo da na nekom objektu nema oštećenja izazvanih projektilima, a da je požar ili eksploziv podmetnut iznutra.

Podseća i da je za potrebe izveštaja razgovarao sa lokalnim Albancima i predstavnicima Islamske zajednice koji su mu opisivali na koji su način uništene pojedine džamije.

Pošto je odbrana, iako je to i svedok priznao, nastavila da dokazuje da on nema vojno znanje i obrazovanje, reagovao je predsedavajući sudija upozorivši da se takvim ispitivanjem "uzalud troši vreme", jer je svedok tu da bi ukazao na obim, a ne uzrok štete.

Naglasio je, takođe, i da će veće "znati da proceni vrednost dokaza" navedenih u Ridlmajerovom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: