Ponedeljak, 06.09.2021.

09:26

"Bajden je napustio Amerikance u Avganistanu"

Američki Stejt department optužen je da je blokirao odlazak Amerikanaca iz Avganistana, jer nije obavestio talibane da je dao zeleno svetlo za čarter letove.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

U nedelju, Rojters je saopštio da su odlaganje evakuacije izazvali čelnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, pošto nisu rekli talibanskim vođama da su odobrili odlaske čarter letova sa aerodroma u gradu Mazar-i-Šarif, koji se nalazi na oko 400 kilometara severno od Kabula, preneo je "Dejli mejl".

Republički senator Ted Kruz, koji je u Odboru za spoljne poslove SAD, konkretno je optužio DŽozefa Bajdena.

"Bajden je napustio Amerikance u Avganistanu. Članovi Kongresa, uključujući mene i moju kancleraju, radili smo danonoćno da ih izvučemo, ali Bajdenov Stejt department nije mogao da se skloni sa puta", rekao je Kruz.

"Njujork tajms" je izvestio o tome da je oko 1.000 ljudi - uključujući i brojne američke državljane - zadržano na gradskom aerodromu već pet dana. Ostali putnici, među kojima su Avganistanci sa specijalnim vizama, nadaju se da će moći da otputuju u druge zemlje, uključujući SAD.

Izvori su rekli njujorškom listu da i talibane treba kriviti što su odbili da dozvole avionima da odlete za Katar, ali su dodali da pregovori između SAD, talibana i Katara traju danima.

O daljim razlozima kašnjenja letova prilikom razgovora se ne zna, iako je državni sekretar SAD Entoni Blinken odleteo u nedelju za Katar, kako bi razgovarao o ovom pitanju.

Republički predstavnik Majkl Mekol okrivio je talibane da odlažu letove sa aerodroma Mazar-i-Šarif.

U njegovim tvrdnjama, o kojima su pisali i Rojters i "Njujork tams", navodi se da šest aviona nema dozvolu za poletanje. Teksaški poslanik tvrdi da islamska ekstremistička grupa koristi avione i putnike za cenkanje, nadajući se da njihovu vladu priznati SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: