Utorak, 10.09.2019.

15:53

Ursulina očekivanja; šta će doneti novi komesar za proširenje?

Predsednica EK uputila je pisma predloženim komesarima. Komesaru za proširenje naglasila je važnost kredibilne perspektive za Z. Balkan i ubrzanje proširenja.

Izvor: Tanjug

Ursulina očekivanja; šta će doneti novi komesar za proširenje?
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Novoimenovana predsednica EK Ursula fon der Lajen je u pismu Laslu Tročanjiju, kojeg je predložila za komesara za susedstvo i proširenje, istakla značaj kredibilne evropske perspektive za Zapadni Balkan i važnost ubrzanja napretka u procesu proširenja.

Predsednica Evropske komisije uputila je pisma svakom od predloženih komesara.

U pismu Tročanjiju ona je naglasila da je "evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme". U isto vreme, navodi ona, spoljni uticaj u regionu značajno raste.

"Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektive za budući pristup EU", navela je Fon der Lajenova u pismu Tročanjiju.

Ona je Tročanjiju poručila da bi trebalo da radi na ubrzanju strukturalnih i institucionalnih reformi i fokusira se na osnove vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije.

Ona je, takođe, pozvala Tročanjija da podrži sve napore u borbi protiv korupcije u regionu, kao i napore ka izgradnji dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova.

Fon der Lajenova je, takođe, uputila pismo Žozepu Borelu, kojeg je predložila za šefa diplomatije, u kojem je ukazala na značaj Evrope koja je više strateška i više ujedinjena u oblasti spoljnih poslova.

"Trebalo bi da pokušate da ojačate kapacitet Unije kako bi delovala nezavinso i promovišete njene vrednosti i interese širom sveta", poručila je ona.

Fon der Lajenova je dodala da EU, kao globalni lider, mora da donosi odluke na brži i efikasniji način.

Novoimenovana predsednica Evropske komisije objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara i saopštila da želi da njena

Komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: