Utorak, 11.12.2018.

20:14

"Presuda Karadžiću u prva tri meseca naredne godine"

Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri meseca naredne godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

To je izjavio Teodor Meron, a prenosi Fena.

Predsednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova Teodor Meron predstavio je izveštaj pred Savetom bezbednosti UN u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri meseca naredne godine, prenosi Fena.

Agencija podseća da je Haški tribunal Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici iz jula 1995, kada je prema navodima optužnice ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Navodi se da je Karadžić osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajne napade na stanovništvo Sarajeva granatama i snajperskom vatrom, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Fena navodi da je bilo planirano da Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtev Karadžićeve odbrane, povukao iz Apelacionog veća, a umesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: