Subota, 14.07.2018.

21:21

Šta tačno traže Albanci sa juga Srbije? / VIDEO

Priština i Beograd u dijalog moraju da uključe i politički status Albanaca sa juga Srbije.

Izvor: O2

Šta tačno traže Albanci sa juga Srbije? / VIDEO
screenshot/Prva

To se, između ostalog, traži "Političkom deklaracijom" koju je usvojila skupština albanskih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Oni traže reciprocitet, odnosno ista prava koja imaju Srbi sa severa Kosova, kao i da i njih u Briselu zastupaju Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe nisu zadovoljni svojim statusom, kao ni time što se u briselskim pregovorima nigde ne pominju.

“Ja mislim da je krajnje vreme da Priština prihvati zahtev Albanca u Preševskoj dolini da se oni zalažu i angažuju za prava i politički status Albanaca na ovim prostorima u onom nivou ili recipročno političkog statusa Srba na severu Republike Kosova”, rekao je Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca.

Međutim, upravo taj reciprocitet stvara najveću zabunu, te se u Beogradu pitaju: Šta je to što Srbi sa severa Kosova imaju, što bi želeli i Albanci iz Preševske doline?

“Ja ne znam zašto oni sada traže i koji reciprocitet traže s obzirom da je i pored njih i međunarodna zajednica jasno i glasno rekla: opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu meta ili nisu tema za razgovor u Briselu”, naveo je Zoran Stanković.

Osim toga, prava Albanaca nisu ugrožena ni na koji način, jer su primenjene sve preporuke Saveta Evrope, a stopa zaštite albanske nacionalne manjine je jedna od najviših mogućih u Evropi. Stoga ovi zahtevi imaju drugu pozadinu, smatraju analitičari.

“Albanci očigledno pokušavaju da izbegnu obavezu formiranja ZSO. To je toliko prozirno i sa toliko kilometara se vidi da mislim da ima dovoljno vremena da naši državni organi preduzmu određene mere i na ovo adekvatno odgovore i u političkom i u pravno formalnom smislu”, naveo je Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Pojedini za uzrok ovakvih aktivnosti albanskih političara vide i prikupljanje predizbornih poena, jer predstoje izbori za nacionalni Savet Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: