Petak, 26.05.2017.

14:35

Bivši šef DB: Povući Živaljevića, napravio veliku štetu

Bivši načelnik Državne bezbednosti Zoran Mijatović ocenio je da je Goran Živaljević,pripadnik BIA i savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju završio operativni vek.

Izvor: Beta

Bivši šef DB: Povući Živaljevića, napravio veliku štetu
screenshot

Kako je rekao, “operativni vek“ je završen nakon što je objavljeno da je u vreme nereda Živaljević bio u makedonskom Sobranju čime je načinio veliku štetu zbog koje bi bilo najbolje da bude povučen sa tog mesta.

Mijatović, koji je bio i oficir za vezu u Skoplju 2001. godine i koji je uspostavio saradnju sa tamošnjim bezbednosnim službama, za Betu ističe da je nejasno u kom svojstvu se Živaljević našao u Sobranju tokom nereda - kao oficir za vezu ili prikriveni agent, ali da je u oba slučaja to moralo da bude uz znanje naše i makedonske službe.

"Nivo saradnje i procedure su jasno regulisane. Daleko od toga da se može nastupati kao slobodan strelac. Postoje tri nivoa razmene informacija - šefovi službi, oficiri za vezu i na nivou ekspertskih grupa, naravno sve u dogovoru službi" objašnjava Mijatović.

On ističe da je Živaljević već napravio štetu, da je "krčag razbijen", a da je posle izjava mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva i reakcije premijera Srbije Aleksandra Vučića najbolje da se Živković povuče.

"U situaciji sitnijih problema ide protestna nota, a u ozbiljnijim slučajevima otkazivanje boravka. Retko se ide na hapšenje pripadnika službe" objašnjava Mijatović.

Bivši šef DB ističe i da je krajnje neuobičajeno da je Živaljević dao izjavu makedonskoj televiziji Telma u kojoj je potvrdio da je bio u parlamentu i kod poslanika i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljkovića.

"On je prvi koji je to uradio. Čak i da je bio kontaktiran trebalo je da medije uputi na BIA ili MSP. Svojim postupkom je doveo u opasnost i poslanika Stojiljkovića. Čak i da do tog trenutka nije bio predmet kontra-obaveštajne obrade od tog trenutka sigurno jeste i tu je završio svoj operativni vek i neupotrebljiv je za dalju službu. Ovako nešto nisam doživeo za sve vreme rada u BIA" ocenjio je Mijatović.

Bivi načelnik DB ističe da srpske službe tek početkom devedesetih počinju da se bave obaveštajnim radom, da je do tada, u vreme SFRJ, šta aktivnost bila na saveznom nivou, pa se može reći da srpske službe u toj oblasti, za razliku od drugih evropskih službi, "nemaju prevelikog iskustva".

"Ovo je prilika za novog direktora BIA Bratislava Gašića da ispita šta rade i kako funkcionišu oficiri za vezu u ambasadama, s obzirom na njegovu najavu da namerava da se posveti koordinisanju aktivnosti svih obaveštajnih službi" zaključuje Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: