Utorak, 31.05.2016.

15:14

U Zagrebu počinje suđenje Martiću

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas treba da počne suđenje u odsustvu bivšem ratnom vođi pobunjenih Srba Milanu Martiću.

Izvor: Beta

U Zagrebu počinje suđenje Martiću

On u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog granatiranja Zagreba.

On je zajedno s bivšim komandantom vojske samoproglašene RSK Milanom Čeleketićem, koji živi u Vojvodini, optužen za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine, odnosno Čeleketić i za raketiranje Zagreba.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa će im se suditi u odsustvu, a suđenje vodi sudija Tomislav Juriša.

Prema optužnici, njih Martić i Čeleketić odgovorni su za raketni napad na Zagreb, Jastrebarsko i Karlovac u kojem je u maju 1995. poginulo sedam civila, dok ih je 218 ranjeno.

Budući da je Martić u Hagu osuđen zbog raketiranja Zagreba, njemu će se suditi samo za raketni napad na Karlovac i Jastrebarsko. U napadu na Zagreb ubijeno je sedmoro civila, dok u napadima na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića su njihove izjave objavljene na televiziji, u kojima su rekli da su oni izdali naredbu za raketiranje i da će to učiniti ponovo.

Martićevo javno hvalisanje da je lično naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za hrvatsku akciju "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji bio je krunski dokaz i na suđenju u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: