Ponedeljak, 20.01.2020.

11:44

"Zastrašujući napadi, deluju hibridni agresori iz okruženja..."

Crna Gora je od obnove nezavisnosti bila pod uticajem raznih hibridnih aktivnosti, izjavio ministar odbrane te zemlje Predrag Bošković.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC

Prema njegovim rečima, te aktivnosti su naročito bile intenzivne neposredno pre i za vreme najvažnijih političkih procesa u zemlji, poput parlamentarnih izbora u oktobru 2016. i pristupanja Crne Gore NATO savezu u junu 2017. godine.

Sve ove aktivnosti, kako je naveo, dominantno su bile koncentrisane na politički, informacioni i sajber domen.

"S obzirom na to da je tekuća godina izborna, već smo svedoci porasta malicioznih aktivnosti, u prvom redu dezinformacionih kampanja o raznim bitnim političkim, ekonomskim i društvenim temama, kojima se nastoje diskreditovati najviši politički zvaničnici i izazvati nemir i nesigurnost u javnosti, kao i sajber napadi na informacione sisteme državne administracije i sredstva javnog informisanja", rekao je Bošković u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama.

On ističe da u prilog takvom razvoju događaja govori i orkestrirana kampanja pokrenuta od određenog broja medija u zemlji, regionu i šire, u kojima se tendenciozno izveštava o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koja ima za cilj destabilizaciju političke i bezbednosne situacije u zemlji.

“Ono što Crnu Goru čini specifičnom i osetljivom na ovakve udare u odnosu na neke druge države jeste što mi imamo pojedine hibridne agresore u okruženju i unutar naše države, oličene u političkim partijama, nevladinim organizacijama, verskim zajednicama i pojedincima koji dobrovoljno ili pod pritiskom izigravaju ulogu trojanskog konja u društvenom i političkom životu Crne Gore“, naglašava Bošković.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, Bošković je rekao da Crna Gora kao demokratska država ima ustavnu, međunarodno-pravnu i istorijsku odgovornost da sva pitanja u vezi sa slobodom veroispovesti uredi modernim zakonom, po najvišim međunarodnim standardima.

"Usvajanje novog zakona, koji će urediti korpus verskih prava i sloboda, a posebno položaj verskih zajednica i njihovih odnosa sa državom, u skladu sa ustavnim odredbama i pravnom tekovinom EU, bilo je neophodno. Njime je zamenjen zakon iz 1977. godine, koji više ne odgovara ni vremenu, a ni prilikama", rekao je.

Novim Zakonom se, tvrdi, pre svega utvrđuju važna pitanja kulturnog identiteta građanske Crne Gore: dokle dosežu prava i obaveze verskih zajednica, reguliše se procedura registracije, odnosno evidencije verskih zajednica i na jasan i transparentan način rešava pitanje državne imovine, što je u interesu svih gradjana Crne Gore.

"Na izborima smo dobili podršku i mandat građana da ovo pitanje, zajedno sa ostalim, rešimo u duhu očuvanja Ustavom zagarantovane građanske Crne Gore. Ovo jeste jako bitan trenutak za Crnu Goru i ona je izložena zastrašujućim napadima koji negiraju i njeno postojanje", rekao je Bošković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: