Sreda, 28.01.2015.

10:36

Dogovor ID sa Japanom i Jordanom?

Japanske vlasti su uspele da dogovore puštanje na slobodu novinara Kendžija Gota, a u zamenu za njega iz zatvora u Jordanu biće puštena pripadnica ID.

Izvor: B92

Default images
foto: screenshot

Kako prenosi Raša tudej, preostali državljanin Japana će preživeti zarobljeništvo Islamske države, zahvaljujući dogovoru vlasti Japana i Jordana.

U suprotnom smeru će krenuti Sadžida al-Rišavi, koja se nalazi u jordanskom zatvoru zbog ubistva 60 ljudi u bombaškom napadu 2005. godine u Jordanu.

Prema preliminiarnim izveštajima al-Rišavi je trebalo da bude prebačena u drugi zatvor, a potom predata predstavnicima Islamske države.

Ipak, za sada zvaničnih potvrda sa japanske i jordanske strane nema.

“Nemamo informacije koje bismo mogli da objavimo“, naveo je zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuhide Nakajama u glavnom gradu Jordana Amanu.

On je dodao da zvaničnici prikupljaju informacije iz različitih izvora.

Prethodno je Islamska država objavila video snimak u kom je poručila da će Gotoa zadesiti ista sudbina kao i Harunu Jukavu, koji je ubijen protekle nedelje.

Ekstremisti Islamske države zapretili su da će pogubiti dvojicu zatočenih Japanaca ukoliko im se u roku od 72 sata ne isplati 200 miliona dolara.

Kako taj zahtev nije ispunjen, ubijen je Jukava, a potom su džihadisti promenili uslove, tražeći u zamenu za Gotoa teroristkinju koja je osuđena na zatvorsku kaznu u Jordanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: