Ponedeljak, 28.01.2008.

13:03

Stupio na snagu SEPA

Danas je stupio na snagu projekat jedinstvenog plaćanja evrima u Evropskoj uniji, SEPA.

Izvor: B92

Default images

U državama evro zone, ostalih 12 država EU, 9 područja pod upravom EU i Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Islandu i Norveškoj, danas je stupio na snagu projekat SEPA (Single Euro Payments Area). Od danas su državljanima tih zemalja na raspolaganju prve usluge jedinstvenog plaćanja evrima, što znači da će fizička i pravna lica, kao i drugi korisnici platnih usluga u bankama moći da plaćaju ili primaju isplate u evrima.

To će moći da čine bez obzira gde se to plaćanje izvodi unutar područja SEPA.

Očekuje se da će ovaj projekat biti konačno dovršen za četiri godine, a današnji početak predstavlja prvi korak ka efikasnijem i preglednijem platnom prometu u EU.

SEPA znači da će građani, poslovni subjekti i ostali korisnici bankarskih usluga moći da vrše negotovinska plaćanja preko jednog bankarskog računa i jedinstvenim nizom platnih instrumenata.

Od 28. januara će u pomenutom području biti na raspolaganju kreditno plaćanje, koje će omogućavati plaćanje u evrima između svih stranaka koje imaju račune u bankama, a plaćanja će biti vršena prema SEPA standardima, koje će 80 odsto banaka biti da sposobno da prihvata.

U EU ima oko 8.000 banaka, 17 miliona preduzeća i 310 miliona korisnika, kojima bi trebalo da se smanje troškovi i olakša prekogranično poslovanje, jer će, pre svega, biti skraćeni predviđeni rokovi za sprovođenje transakcija.

Istovremeno će biti uspostavljena bolja preglednost poslovanja i slobodan prenos kapitala, a SEPA bi trebalo da pomogne i većoj konkurenciji i višem privrednom rastu.

Uvođenje SEPE će predstavljati i poslednje brisanje granica unutar EU, odnosno uspostavljanje integrisanog tržišta za plaćanje evrima.

Do 2011. godine bi trebalo da bude uvedeno i poslovanje "pametnim karticama", tj. karticama sa čipom, koje bi mogle da se koriste na svim terminalima unutar SEPA.

Prema navodima slovenačkog udruženja banaka, u Sloveniji će u projekat SEPA biti uključena 21 banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: